FB Promo
TIMISOARA. Sinagoga din Cetate a fost redeschisa, la 25 de ani de la momentul in care a fost desacralizata
Vizite: 2932
7 mai 2022
TIMISOARA. Sinagoga din Cetate a fost redeschisa, la 25 de ani de la momentul in care a fost desacralizata
TIMISOARA. Sinagoga din Cetate a fost redeschisa, la 25 de ani de la momentul in care a fost desacralizata
Share |

TIMISOARA. Sinagoga din Cetate a fost redeschisa, la 25 de ani de la momentul in care a fost desacralizata, in cadrul unei festivitati ce a avut loc vineri, la amiaza, si care a fost organizata de reprezentantii Comunitatii Evreiesti din Timisoara, relateaza Opinia Timisoarei.

 

La eveniment au luat parte si o delegatie germana condusa de vicepresedintele Bundestag, Katrin Göring-Eckardt, dar si reprezentanti ai autoritatilor.

De asemenea, la redeschiderea sinagogii au fost prezenti si presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, dar si ministrii Vasile Dincu si Marius Budai, insotiti de mai multi parlamentari de Timis.

Va amintim, Sinagoga din Cetate a intrat in reabilitare inainte de pandemie, iar pana in prezent au fost finalizate lucrarile structurale si de consolidare, iar acum se lucreaza la interior.

Momentul festiv a fost urmat de un ceremonial religios specific, prin care rabinul a binecuvantat fostul templu, comunitatea, orasul Timisoara si intreaga Romanie.

Cupola din interiorul sinagogii a fost reabilitata, iar in prezent se cauta surse de finantare pentru refacerea orgii, una cu o valoare inestimabila din punct de vedere muzical.

Sinagoga din Cetate a fost ridicata intre anii 1862-1865, dupa planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann. Templul coral este facut in stil eclectic, avand ornamente de influenta maura si decoratii specifice cultului mozaic. Din anul 2005, gazduieste evenimente artistice de inalta tinuta.

In prezent, comunitatea evreiasca din Timisoara numara aproximativ 600 de membri, in timp ce, intre cele doua razboaie mondiale, aici traiau 13.000 de evrei.

 

Sursa: Opinia Timisoarei
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.