SpaceX și NASA au reușit cu succes să lanseze doi astronauți americani pe orbita Pământului, o premieră istorică în colaborarea dintre administrația americană și zona privată. Lansarea cu succes a avut loc la ora 22:22 (ora României), iar la scurt timp după racheta Falcon 9 a aterizat cu succes pe o barjă aflată pe ocean. Capsula Crew Dragon a ajuns în orbită unde va executa mai multe arderi pentru a ajunge la altitudinea Stației Spațiale Internaționale unde ar urma să andocheze duminică în jurul orei 17:30 (ora României), relateaza HotNews.
După lansarea cu succes, cei doi astronauți s-au schimbat din costumele spațiale și s-au pregătit pentru călătoria de 19 ore la bordul capsulei despre care au dezvăluit că a fost botezată Endeavor.
Lansare LIVE:
Misiunea este considerată a fi una istorică, ce ar putea reprezenta zorii unei noi ere spațiale care se bazează pe sectorul privat.
SpaceX - Space Exploration Technologies Corp. - a devenit în 2012 prima societate privată care a trimis o capsulă cargo spre ISS, pe care o aprovizionează în mod regulat de atunci. Doi ani mai târziu, NASA a comandat trimiterea de oameni către ISS, prin adaptarea capsulei Dragon.
"Dacă va merge prost, va fi vina mea", a spus Elon Musk, fondatorul și CEO-ul SpaceX la CBS.
Agenția spațială a plătit trei miliarde de dolari către SpaceX pentru a concepe, construi, testa și opera capsula, reutilizabilă, pentru șase călătorii dus întors. Dezvoltarea a cunoscut întârzieri, explozii, probleme cu parașutele, dar SpaceX a învins gigantul Boeing, și el plătit pentru a produce o capsulă (Starliner) care nu este încă gata.
Nu există nicio legătură cu imensele navete spațiale, navetele cu aripi care au funcționat între 1981 și 2011.
Spre deosebire de navete - Challenger a explodat în 1986 după decolare - Dragon se poate ejecta în procedură de urgență dacă racheta are vreo problemă.
Crew Dragon are ca misiune ajungerea la ISS, la 400 km altitudine, unde ar putea rămâne până în august.
Dacă misiunea va reuși, americanii nu vor mai depinde de ruși pentru a ajunge în spațiu: din 2011, navetele Soyuz erau singurele „taxiuri” spațiale disponibile.