FB Promo
Detonarea celei mai puternice arme nucleare din istorie | Documentar VIDEO 30 octombrie 1961
Vizite: 1811
30 august 2020
Detonarea celei mai puternice arme nucleare din istorie | Documentar VIDEO 30 octombrie 1961
Detonarea celei mai puternice arme nucleare din istorie | Documentar VIDEO 30 octombrie 1961
Share |

Un documentar de 40 de minute, recent declasificat, prezintă imagini în premieră de la detonarea așa-numitei „Bombe a Țarului”, care a provocat cea mai mare explozie nucleară produsă vreodată de om, informează Sky News. Respectiva bombă cu hidrogen a fost testată pe 30 octombrie 1961 deasupra arhipelagului Novaia Zemlia, aflat în Oceanul Arctic și a avut o putere de 50 de megatone TNT, de 3.300 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroșima (a cărei putere a fost în jur de 15 kilotone), relateaza Digi 24.

 

Filmul prezintă procedurile de pregătire a lansării, cum a fost transportată pe calea ferată uriașa bombă de 27 de tone, cum a fost fixată de bombardierul care urma să o lanseze și modul în care au fost făcute observațiile și măsurătorile ulterioare.

După lansare, bomba a avut atașată de ea o parașută, cu scopul de a-i încetini căderea, astfel încât bombardierul TU-95 să aibă timp să se îndepărteze cât mai mult de locul exploziei.

„Bomba Țarului” a fost detonată la o altitudine de 4 kilometri deasupra solului. Lumina extrem de puternică produsă de explozie a fost caracterizată ca fiind „neobișnuit de puternică” și vizibilă, în ciuda stratului gros de nori, pe o rază de 1.000 de kilometri.

La câteva secunde după detonare, mingea de foc era deja vizibilă de la 250 de kilometri distanță. Globul de foc a crescut în volum, până când a atins un diametru de 20 de kilometri.

După 40 de secunde de la explozie, sfera de foc atinsese deja 30 de kilometri înălțime.

Cu trecerea timpului, mingea de foc a început să se răcească și să ia forma clasică de ciupercă nucleară care, în faza finală, a atins un diametru de 90 de kilometri și o înălțime de 65 de kilometri, cât 7 munți Everest puși unul peste altul.

Explozia a distrus totul instantaneu pe o rază de 35 de kilometri. Unda de șoc, care a distrus toate clădirile dintr-un oraș militar aflat la 55 de kilometri distanță și a spart geamurile de la ferestre în localități aflate la 900 de kilometri distanță, a fost înregistrată de seismografele de pe întreaga planetă.

În ciuda puterii colosale, bomba a avut mai degrabă un impact pur propagandistic, analiștii americani de la acea dată susținând că o astfel de armă are un potențial militar „limitat”, în special din cauza dificultăților legate de transportul acesteia.

Agenția rusă Rosatom, care a declasificat filmul, a fost implicată în explozia produsă anul trecut în Rusia, la o bază militară din regiunea Arhanghelsk, în cursul testării unei rachete.

Cinci angajați ai Rosatom au murit în urma acestei explozii provocate, cel mai probabil, de o rachetă cu propulsie nucleară, care a degajat în atmosferă particule radioactive.

Ulterior, Rosatom a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de „armament”. Conform experților americani, deflagrația ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO).

Sursa: DOGI 24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.