FB Promo
OUG privind măsurile de reducere a cheltuielilor, în Monitorul oficial
Vizite: 3521
19 februarie 2021
OUG masuri reducere cheltuieli
OUG masuri reducere cheltuieli
Foto: OUG masuri reducere cheltuieli
Share |

Ordonanța de Urgență cu măsuri de reducere a cheltuielilor adoptată joi de Guvern a fost publicată în Monitorul oficial. Măsurile sunt cele anunțate anterior, printre care menționăm că pensiile nu vor crește în 2021, vouchere de vacanță nu se vor emite pentru bugetari în acest an, dispare sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituțiilor prefectului și altele. Toate măsurile din Ordonanță, conform preambulului, economisesc 1% din PIB, relateaza HotNews.

Revenind la pensii, practic punctul de pensie va rămâne la 1.442 lei, așa cum s-a majorat anul trecut, în septembrie. În ceea ce privește anul viitor, se are în vedere creșterea cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% (vom afla la momentul respectiv procentul exact) din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Față de varianta inițială, textul OUG precizează că e vorba de câștigul salarial cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior. Majorarea și data de acordare se vor stabili anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Conform Ministerului Finanțelor:

Modificările în ceea ce privește pensiile determină o reducere a necesarului de finanțare în anul 2021 de 8,922 miliarde lei, respectiv 0,8% din PIB.

Neacordarea voucherelor de vacanță în anul 2021 determină o reducere a deficitului bugetar cu 1,653 miliarde lei, respectiv 0,15% din PIB.

Eliminarea sporului de 30% pentru personalul instituțiilor prefectului determină o reducere a necesarului de finanțare în anul 2021 de 23,8 milioane lei.

Alte măsuri:
Nu se vor acorda vouchere de vacanță pentru bugetari în acest an.

Dispare sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituțiilor prefectului implicat în activități de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepția prefectului și subprefectului

Studenții de până la 26 de ani vor avea un tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și transport intern naval. Practic se abrogă prevederile prin care studenții să beneficieze, în tot cursul anului calendaristic, de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

S-a autorizat ca universitățile, pentru creditele bugetare din sold la finanțarea de bază, pentru sumele rămase neconsumate și reportate din anii precedenți la obiectivele de investiții noi, precum și pentru sumele rămase necheltuite din investiții finalizate, să le redistribuie pentru obiective de investiții noi, obiective de investiții în continuare, precum și pentru alte cheltuieli de natura investițiilor. Sumele rămase în sold pentru facilități de transport studenți pot fi utilizate în anii următori și pentru acordarea de burse pentru aceștia.

Se prorogă până la 1 aprilie 2022 aplicarea unei legi prin care personalul feroviar, atât din cadrul instituțiilor publice cât și din cadrul operatorilor economici cu capital majoritar de stat, puteau primi drepturi de natură salarială și de asistență socială.

Unitățile sanitare din cadrul ministerelor și instituțiilor cu rețele sanitare proprii din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională vor putea organiza centre de vaccinare împotriva COVID-19 care funcționează în interiorul acestora sau în unități militare, în condițiile prevăzute în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1031/2020, cu modificările și completările ulterioare. Finanțarea centrelor organizate suplimentar peste numărul aprobat prin Strategia de vaccinare împotriva COVID – 19 în România, se asigură de la bugetul de stat prin bugetele ministerelor și instituțiilor cu rețele sanitare proprii din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.

Pentru personalul ministerelor și instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională trimis în misiune permanentă în străinătate, cheltuielile privind testarea și, după caz, vaccinarea acestuia pe teritoriul statului unde execută misiunea se vor suporta din bugetele instituțiilor trimițătoare.

S-a făcut o clarificare privind numărul de zile de concediu la care personalul de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar și din unitățile conexe are dreptul, prin corelarea cu prevederile ce reglementează numărul de zile de concediu acordat personalului de îndrumare, conducere și control din inspectoratele școlare. Practic, noul articol sună așa: "Personalul de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare, precum și personalul de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar și din unitățile conexe, beneficiază de concediu de odihnă conform Codului Muncii".

Sursa: HotNews
Foto: Monitorul Oficial
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.