FB Promo
Sindromul de tunel carpian STC sau neuropatia periferica a nervului median la incheietura mainii | Dr. Med. Vladislav Gyebnar
Vizite: 3857
17 decembrie 2017
Sindromul de tunel carpian STC sau neuropatia periferica a nervului median la incheietura mainii | Dr. Med. Vladislav Gyebnar
Sindromul de tunel carpian STC sau neuropatia periferica a nervului median la incheietura mainii | Dr. Med. Vladislav Gyebnar
Share |

Ce este sindromul de tunel carpian (STC) sau neuropatia nervului median la incheietura mainii?

Sindromul de tunel carpian, numit si sindrom de canal carpian, este cauzat de compresiunea nervului median la incheietura mainii si se manifesta prin simptome destul de caracteristice si usor de identificat. Face parte din categoria neuropatiilor de compresie (vezi detalii aici) a membrului superior din care mai fac parte sindromul de tunel cubital (vezi detalii aici) si sindromul de canal Guyon (vezi detalii aici).

Tunelul carpian (TC) este situat la incheietura mainii (mai exact la baza mainii), fiind alcatuit din oasele carpiene dispuse in arcada si inchis de un ligament rezistent, inelastic, numit ligamentul carpian transvers sau retinaculul flexorilor (vezi poza 1). Acest canal (sau mai corect tunel) este inextensibil, iar ligamentul carpian transvers poate actiona ca o banda compresiva pe nervul median.

Video 1 – despre ce inseamna un sindrom de tunel carpian – vezi videoclip:

Prin tunel trec mai multe tendoane care asigura miscarea (indoirea) degetelor si un nerv important al mainii – nervul median (vezi poza 2). Acesta asigura sensibilitatea pe fata palmara a degetelor I – IV (degetul mare, aratator, mijlociu si jumatate din inelar – vezi poza 3). De asemenea inerveaza unii muschi ai mainii care realizeaza miscări fine, precise. Cresterea volumului elementelor din tunel sau ingustarea tunelului din diferite cauze duce la o crestere a presiunii, care afecteaza structurile dinauntru. Nervul median este mai sensibil decat tendoanele, intra in ischemie si determina aparitia simptomelor tipice de tunel carpian.


Poza 1 – Aspectul tunelului carpian:
Sindrom de tunel carpian

Poza 2 – Nervul median in tunel:
Sindrom de tunel carpian

Cum recunoastem sindromul de canal carpian?

Manifestarile bolii in stadii incipiente sunt amorteli si furnicaturi intermitente la nivelul degetelor mentionate anterior, mai ales noaptea. Cu timpul, amortelile si furnicaturile devin permanente, suparatoare, se transforma in dureri pe timpul nopti si produc trezirea din somn, apoi apar tremuraturi, slabiciune, neindemanare si atrofia unor muschi ai mainii. Poate sa apara si durere la incheietura mainii, precum si dureri atipice localizate la cot sau chiar la umar. Daca nu este tratata, boala poate evolua pana la afectarea ireversibila a nervului prin ischemie, si in timp distrugerea completa a acestuia, prin demielinizare si necroza filetelor nervoase. Vezi video 1

Poza 3 – Teritoriul senzitiv al nervului median:
Sindrom de tunel carpian

Poza 4 – Nervul median:
Sindrom de tunel carpian

De ce apare sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian poate aparea din diverse motive. Fiziopatologia (mecanismul prin care se produce sindromul de tunel carpian) este reprezentata de ischemia neurala, adica aportul insuficient de sange la nivelul nervului, determinat de ingustarea canalului prin care trece acesta.

Factorii ereditari pot fi o cauza, pentru ca predispun unele persoane la sindrom de tunel carpian prin disproportia intre diametrul canalului osteofibros (continator) si cel al tendoanelor care trec prin acesta (continut). Aceasta explica aparitia sindromului de tunel carpian aparent fara cauzalitate.

Anumite pozitii ocupationale ale mainii (folosirea tastaturii si a mouse-ului) sau folosirea excesiva a acesteia favorizeaza aparitia compresiunii (vezi poza 5).

Printre bolile sistemice care pot determina aparitia acestei patologii se numara diabetul zaharat, hipotiroidismul, amiloidoza, poliartrita reumatoida, acromegalia, obezitatea si insuficienta renala cronica. Consumul excesiv de alcool precum si fumatul pot cauza sindromul de tunel carpian sau pot determina agravarea sa.

De asemenea STC poate sa apara dupa sau in sarcina, datorita modificarilor hormonale care duc la acumulari hidrice in exces in tesuturi.

Alte cauze poti fi traumatismele de mana si antebrat (contuzii, luxatii, fracturi), care favorizeaza sau chiar produc sindromul de tunel carpian, iar tumorile sau chistele sinoviale pot genera compresiuni in canal.

Cine trateaza sindromul de tunel carpian?

La aparitia simptomelor trebuie sa va adresati unui chirurg specializat in chirurgia mainii.

Specialistul in chirurgia mainii este cel care va stabili diagnosticul final, pe baza examenului clinic si a explorarilor paraclinice. Tot el va face si recomandarile de tratament adecvate fiecarui caz, va executa interventia chirurgicala, va coordona tratamentele adjuvante si urmarirea postoperatorie.

Poza 5 – Pozitii care favorizeaza STC:
Sindrom de tunel carpian

Poza 6 – Dureri specifice pentru STC:
Sindromul de tunel carpian

Consultatia la medicul specialist – chirurg de mana – diagnostic corect

In timpul consultatiei (vezi ce este o consultatie) veti fi intrebat despre simptome (cand au debutat, cum au evoluat in timp, cat sunt de suparatoare, ce impact au asupra activitatilor cotidiene si profesionale, etc). O descriere cat mai precisa a acuzelor ajuta intotdeauna la stabilirea diagnosticului.

Examenul clinic al mainii obiectiveaza relatarile pacientului. Exista teste specifice de provocare a simptomelor – pe care le puteti efectua si acasa, testul Phalen (vezi video 2) si testul Durkan (vezi video 3).

Examinarile paraclinice (suplimentare) care pot fi necesare pentru precizarea diagnosticului si prognosticului includ studii electrofiziologice si imagistice (ecografie). Electromiografia (EMG) ofera date complexe despre gradul de afectare a nervului median, masurand amplitudinea, latenta si viteza de conducere nervoasa (VCN). Ecografia arata starea anatomica a nervului si poate evidentia unele modificari structurale in tunel (cauze ale compresiunii).

Dupa culegerea acestor informatii, chirurgul va va explica diagnosticul si prognosticul si va va propune tratamentul adecvat. Este o conversatie deschisa, in care pacientul trebuie sa puna intrebari, sa-si clarifice nelamuririle, sa inteleaga procedura la care va fi supus, rezultatul asteptat si recomandarile pe care trebuie sa le respecte.

Video 2 – Totul despre testul Phalen – vezi videoclip:

Video 3 – Totul despre testul Durkan – vezi videoclip:

Foarte important de precizat este faptul ca atat testul Phalen cat si testul Durkan au valoare doar in stadii incipiente ale unui sindrom de canal carpian.

Tratamentul nechirurgical

Tratamentul conservator consta in purtarea unor orteze (vezi detalii despre orteza aici) care imobilizeaza incheietura in pozitie funcționala (vezi poza 7), injectarea unor substanțe cu rol antiinflamator (corticosteroizi), fiziokinetoterapie.

Tratamentul nechirurgical este eficient doar in stadiile foarte incipiente. El nu elimina compresia, ci amelioreaza simptomele, avand doar efect temporar.

In sindromul de tunel carpian, apelarea la un tratament naturist aduce din start un dezavantaj  pentru pacient. Pentru a intelege de ce, trebuie sa urmariti video 4, care explica cauza aparitiei STC. Doar intelegand cauza aparitiei manifestarilor STC, puteti intelege care este singurul si cel mai eficient tratament.

Singurul tratament eficient, care inlatura banda compresiva, este tratamentul chirurgical.

Video 4 – Vezi clip despre tratamentul cel mai eficient in sindromul de canal carpian:

Tratamentul chirurgical

Este singurul care elimina definitiv compresia. Astfel dispare suferinta nervului median si simptomele cauzate de ea.

Tratamentul chirurgical consta in sectionarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers si marirea in felul acesta a calibrului canalului. Este o procedura usor de suportat de pacient, de durată relativ scurta. Recuperarea si prognosticul sunt foarte bune daca operatia este facuta la timp. In cazul apariției modificarilor ireversibile ale nervului, prognosticul este afectat.

Metoda mea preferata, pe care o si recomand, este metoda miniminvaziva, deschisa, cu incizie minima (aproximativ 2 cm). In aceasta operatie reusesc sa am un abord sigur (se evita lezarea nervului in timpul manevrei de sectionare a ligamentului), decompresie corecta si cicatrice aproape invizibila dupa vindecare (vezi poza 8).

Spitalizarea, anestezia si durata interventiei

Operatia se efectueaza in regim de spitalizare de zi, iar pacientul petrece aproximativ 2 ore in clinica.

Procedura se efectueaza in anestezie locala si este complet nedureroasa, iar dupa instalarea anesteziei, interventia dureaza aproximativ 15 – 20 min.

Daca pacientul are afectate ambele maini, eu recomand interventie seriata la o distanta de una – doua saptamani. Prima se opereaza mana mai grav afectata.

Pretul interventiei minim-invazive de decompresie a nervului median in canalul carpian

Pentru cei care se intreaba cat costa o operatie de tunel carpian, pretul unei decompresii simple este de 500 euro. In cazuri speciale sau complexe acest pret poate sa varieze in functie de complexitate. Pretul exprimat in euro se achita in lei la cursul BNR din ziua operatiei. Stadiile severe necesita o decompresie speciala, cu neuroliza, ceea ce impune un cost putin mai ridicat.

Ce se intampla dupa interventia chirurgicala ?

Imediat dupa operatie veti primi o lista cu recomandari specifice.
Mentinerea ridicata a membrului operat si purtarea unei contentii elastice este obligatorie. Miscarea degetelor incepe imediat dupa interventie, cu incarcare progresiva, astfel ca la trei saptamani va puteti relua activitatile obisnuite.

Activitati de forta se pot efectua doar dupa doua luni. In unele cazuri este necesar un program de recuperare prin exercitii de fiziokinetoterapie.

Disparitia simptomatologiei survine variabil de la un pacient la altul. In stadiile incipiente simptomele dispar imediat dupa interventie. In stadii mai avansate sau severe simptomele dispar sau se amelioreaza in functie de severitatea compresiunii. In medie nervul median isi revine intr-un interval cuprins intre doua saptamani si doua luni.

Merita subliniat si faptul ca simptomele sindromului de tunel carpian in stadiu sever pot masca alte patologii suprapuse de la nivelul mainii, cum ar fi degetul in resort – detalii aici (trigger finger).

Cicatricea dupa operatia de sindrom de tunel carpian este aproape invizibila datorita tehnicii minim invazive care o practic eu (vezi poza 8).

Contraindicatii in sindromul de canal carpian

Operatia de sindrom de tunel carpian nu are contraindicatii specifice.

Este interzisa folosirea aspirinei si derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care intarzie coagularea si prelungesc sangerarea) cu 10 zile inainte de interventia chirurgicala. Aceste aspecte vor fi discutate cu ocazia consultatiei preoperatorii, cand veti informa medicul ce alte boli mai aveti si ce tratamente folositi.

Poza 7 – Orteza pentru STC:
Sindrom de tunel carpian

Poza 8 – Cicatrice dupa interventie de STC:
Sindrom de tunel carpian

Ce spun pacientii dupa operatia de sindrom de tunel carpian?

Majoritatea pacienților care sufera de sindrom de tunel carpian descriu simptome atât tipice cat si particulare. Urmarind descrierea pacientilor din testimoniale, te poti regasi usor. Poti sa afli cat de repede au scapat de dureri, iar acest lucru te va incuraja sa faci pasul spre revenirea la viata de dinainte aparitiei simptomelor de STC.

Video 5 – Urmariti o marturie a unui pacient cu sindrom de tunel carpian bilateral care, dupa operatie, a scapat de dureri nocturne puternice prezente la ambele maini:

Video 6 – Marturia unei paciente care prezenta dureri si slabiciune in ambele maini cu iradiere in cot si umar, cauzate tot de un sindrom de tunel carpian:

Sindromul de tunel carpian in sarcina

Modificarile in echilibrul fluidelor organismului survenite in timpul sarcinii, pot predispune femeile insarcinate sa dezvolte sindromul de tunel carpian.

Simptomele sunt de obicei bilaterale si isi fac aparitia in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina.

Masurile conservatoare, descrise mai sus la tratamentul nechirurgical, sunt eficiente in majoritatea cazurilor. Simptomele dispar dupa nastere la majoritatea femeilor cu sindrom de tunel carpian provocat de sarcina.

Ce se intampla daca nu ma tratez?

Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva, deci evolueaza mai lent sau mai rapid spre agravare. Fara o decompresie chirurgicala a nervului median, aceasta boala invalideaza pacientul prin disparitia completa a sensibilitatii in degetele I – IV. Amiotrofia sau mai exact topirea musculaturii inervate de nervul median isi face aparitia (vezi poza 9 si 10). Aceasta duce la tulburari si dificultate in manuirea obiectelor iar ulterior pacientul incepe sa scape obiectele din mana. In final apar dureri nocturne insuportabile.

Din pacate, multe din cazurile care mi se adreseaza ajung tardiv si am avut ocazia sa vad cazuri in stadii foarte avansate, in care pacientul nu mai putea dormi noaptea de durere.

Poza 9 – Amiotrofie severa:

Poza 10 – Amiotrofie bilaterala:

Incurajez pacientii sa se informeze si sa apeleze cu incredere la un specialist in chirurgia mainii pentru a se lamuri referitor la toate aspectele legate de suferinta lor. Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva, care evolueza lent dar sigur. E recomandat ca interventia chirurgicala sa fie efectuata intr-un stadiu incipient, inainte de instalarea leziunilor ireversibile.

Atentie!

Ameliorarea durerilor la nivelul mainii dupa o perioada cu dureri intense, este un semn de agravare si denervare ireversibila.

Nu recomant tratamente alternative si naturiste pentru STC. Evitati parerile neavizate de pe diverse forum-uri deoarece riscati sa pierdeti timp pretios pentru nervul dumneavoastra care e in suferinta!

De retinut! Sindromul de tunel carpian, operat la timp, fara amanari inutile, asigura recuperarea rapida in procent de 100%.

Dr. Med. Vladislav Gyebna

Sursa: Bestetic.ro

Autor: Dr. Med. Vladislav Gyebnar
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.