FB Promo

Noutati in Piata Unica Digitala | Scoala de vara de programare, WeSpeakCode 11-18 iulie 2016, editia a 2-a

Vizite: 1379
Data inceput: 11 iulie 2016
Data sfarsit: 18 iulie 2016
Locatie eveniment: Fundatia Student Plus
Noutati in Piata Unica Digitala | Scoala de vara de programare, WeSpeakCode 11-18 iulie 2016, editia a 2-a
Noutati in Piata Unica Digitala | Scoala de vara de programare, WeSpeakCode 11-18 iulie 2016, editia a 2-a
Share |

Școala de vară de programare #WeSpeakCode este un proiect inițiat în anul 2015 de Centrul de Informare EuropeDirect Timișoara – Fundația Student Plus ce își propune să conștientizeze comunitatea locală cu privire la nevoia de instruire a tuturor categoriilor de cetățeni pentru a face față cerințelor unei societăți din ce în ce mai informatizate, precum și să promoveze colaborarea între organizațiile locale pentru sprijinirea educației digitale pentru tineri, în mod special.

#WeSpeakCode – Școala de vară de programare 2016 va avea loc în perioada 11-18 iulie și este deschisă elevilor din clasele I-XII, care doresc să se apropie de un nou limbaj de programare, indiferent de nivelul de cunoștințe în domeniu.

În programul Școlii de vară sunt incluse ateliere diverse – scratch, java, tehnologii web, C# și C++, editare video si imagini, algoritmica, gaming & mobile, robotica etc., precum și vizite la companii de profil din Timișoara.

La confluența artei comunicării cu tehnologia se află atelierul de ”tech-blogging”, deschis atât elevilor, cât și studenților care doresc să învețe să comunice pe tematica IT.

Atelierele se vor derula în trei locații: Liceul de Informatică Grigore Moisil, Continental Automotive și Universitatea Tibiscus, iar evenimentul de încheiere va avea loc la Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș. Metodele folosite sunt cele ale educației non-formale, iar participarea este gratuită.

Aceste acțiuni sunt posibile datorită implicării partenerilor și a numeroșilor mentori voluntari de toate vârstele.

Esti participant? mentor? voluntar? Completează formularul de înscriere de mai jos:

Formular inscriere participant (web)

Formular inscriere participant (facebook)

Formular inscriere mentor

PERIOADA DE INSCRIERI PARTICIPANȚI: 7 IUNIE-4 IULIE 2016*

* în limita locurilor disponibile (cca 100 participanți)

Puteti consulta mai jos orarul provizoriu al atelierelor Școlii de Vară:

Atelier Orar Luni-Vineri Locatie
Scratch 17-20 Liceul de Informatica Grigore Moisil (Zona Bălcescu – Str. Ghirlandei, nr. 4, Timișoara)
HTML+CSS+JS 17-20 Liceul de Informatica Grigore Moisil
Java 17-20 Liceul de Informatica Grigore Moisil
Technical blogging 17-20 Liceul de Informatica Grigore Moisil
Algoritmica 17-20 Liceul de Informatica Grigore Moisil
Grafică web 10-13 / 17-20 Universitatea Tibiscus
Robotică 10-13 / 17-20 Universitatea Tibiscus
Gaming & mobile 10-13 / 17-20 Universitatea Tibiscus
Procesare video 10-13 / 17-20 Universitatea Tibiscus
C# & C++ 15-18 Continental Automotive (Timișoara, Calea Buziașului – Str. Siemens nr.1)

Evenimentul de incheiere si de acordare a diplomelor va avea loc in data de luni 18 iulie, ora 18.00, la Sala Multifunctionala a CJ Timis.

Organizatori: Centrul de Informare Europe Direct Timișoara / Fundația Student Plus Timisoara, CoderDojo Timișoara – Asociatia Banat IT, Liceul de Informatica Grigore Moisil, Universitatea Tibiscus – Facultatea de Calculatoare si Informatica Aplicata

Parteneri: Continental Automotive SA, Microsoft Romania, SAP Romania, Instituția Prefectului Județul Timiș, Consiliul Judetean Timis


Cea mai recentă știre din industria digitală ne arată eforturile Comisiei în domeniul securității cibernetice prin realizarea unui parteneriat cu sectorul privat, având rădăcinile în strategia pentru Piața digitală Unică. Conform cu un sondaj recent, cel puțin 80% dintre companiile europene au avut incidente legate de securitatea cibernetică în ultimul an, înregistrându-se o creștere semnificativă a acestora în perioada recentă. Mai multe informații.

De asemenea de la începutul lunii iulie sunt în vigoare noi facilități și reglementări legate de semnături electronice, sigilii electronice, servicii de livrare electronică și autentificare pe website-uri, iar documentele electronice vor avea aceeași recunoaștere ca cele scrise în spațiul UE. Astfel tranzacțiile digitale transfrontaliere vor fi mai convenabile și mai sigure, în contextul piaței unice digitale. Mai multe informații.

Poate cea mai populară măsură din acest domeniu este eliminarea taxelor de roamning-ului în UE astfel ca cetățenii se beneficieze de aceleași facilități ca în țara lor. Pentru a pregăti terenul pentru eliminarea totală a taxelor de roaming până în iunie 2017, acestea au fost reduse treptat, fiind luate măsuri în acest sens încă din anul 2006. În prezent valorile propuse pentru tarifele roaming in UE sunt 0.04 euro/min, 0.01 euro/sms și 0.0085 euro/MB (costuri taxate între operatori pentru utilizarea rețelei). Mai multe informații.

Toate aceste măsuri și multe altele fac parte din strategia pentru Piața Unică Digitală, componentă a Strategiei 2020 și una din prioritățile de top ale Comisiei. Pentru a măsura progresul economiei digitale europene, anual se actualizează ”Tabloul de bord digital” (Digital Scoreboard), înregistrând date pentru fiecare stat membru, cel de anul acesta fiind publicat pe data de 23 mai. Indicatorii relevanți incluși sunt:

  • Conectivitatea – măsoara implementarea infrastructurii broadband și calitatea acesteia, accesul la servicii care permit broadband rapid fiind o condiție necesară pentru competitivitate;
  • Capital Uman – măsoară competențele necesare pentru a beneficia de posibilitățile oferite de o societate digitală;
  • Utilizarea internetului – aceasta dimensiune reflectă varietatea activităților efectuate de către cetățenii care sunt deja online. Acestea variază de la consumul de conținut online (video, muzică, jocuri etc.) la activități de comunicare modernă sau cumpărături online și internet banking;
  • Integrarea Tehnologiei Digitale – măsoară gradul de digitalizare a business-urilor și gradul de exploatare a canalului online de vânzari;
  • Servicii publice digitale – are în vedere gradul de digitalizarea serviciilor publice.

Mai multe informații.

Locul României în acest tablou de bord nu este unul foarte bun d.p.d.v. al Indexului de Economie și Societate Digitală, care cuprinde indicatorii menționați, țara noastră fiind pe locul 28 și fiind inclusă în grupul statelor ce sunt în faza de recuperare a decalajului. La nivel de conectivitate, deși se știe că România are un preț mic pentru servicii broadband, totuși raportat la venitul mediu pe economie acesta este cu mult peste media europeană (2.7% față de 1.3%). În privința indicatorului de capital uman există în România o proporție semnificativă de persoane ce nu au folosit niciodată internetul (32%) și un procent mic de angajați pe piața IT (2.7%). Printre puținii indicatori care depășesc media europeana este cel de utilizare a rețelelor social media (78% dintre utilizatorii de internet față de 63% în UE). Descărcațiprezentarea ppt cu informații complete legate de România.

Comisia Europeană promovează diverse inițiative cu scopul de a spori formarea aptitudinilor digitale atât pentru forța de muncă cât și pentru consumatori, prin modernizarea educației, valorificarea tehnologiilor digitale pentru învățare și pentru validarea de aptitudini și prin anticiparea și analiza nevoilor de aptitudini. În prezent se estimează un deficit de 756 000 profesioniști IT până în 2020.

În acest context Centrul Europe Direct Timișoara, împreună cu partenerii, lansează cea de-a doua ediție aȘcolii de Vară de Programare #WeSpeakCode, ce va avea loc în săptămâna 11-18 iulie unde sunt așteptați cca 80 de participanți, elevi de la clasa I-a până la a XII-a, pentru a lua parte la diverse ateliere de programare, webdesign, robotică, hardware. Ateliere vor fi susținute de mentori voluntari, specialiști în domeniu, sau tineri pasionați de IT. Pentru mai multe detalii vizitați pagina Școlii de Vară.

Sursa: Scoala de vara de programare WeSpeakCode - Europe Direct Timisoara
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.