FB Promo

Concert aniversar cu patru dirijori la Pestera Romanesti

Vizite: 1035
Categorie: concerte
Data inceput: 26 octombrie 2014
Ora inceput: 12:00, 14:00
Data sfarsit: 26 octombrie 2014
Locatie eveniment: Pestera Romanesti
Concert aniversar cu patru dirijori la Pestera Romanesti
Concert aniversar cu patru dirijori la Pestera Romanesti
Share |
La fel ca în fiecare toamnă din 1984 încoace, octombrie vine pentru melomani cu un eveniment rămas unic în România: concertul simfonic din Peștera Românești. Cea de-a XXX-a ediție a speoconcertului va însemna nu doar unul, ci două concerte, iar orchestra Filarmonicii Banatul va fi condusă, la evenimentul aniversar, de patru dirijori, relateaza S.P.D..

Muzica lui Mozart va răsuna din nou în Peștera Românești duminică, 26 octombrie 2014. Concertele vor începe la ora 12 și la ora 14, iar publicul va avea acces liber la ambele.

„Vom avea la acest concert aniversar patru dirijori: cei trei dirijori ai Filarmonicii Banatul, Gheorghe Costin, Radu Popa și dirijorul corului, Iosif Todea, și un dirijor invitat din Olanda. Programul muzical este pregătit de ei în aceste zile, însă ce pot să vă spun sigur este că va cuprinde și o creație a lui Mozart, a cărui muzică s-a cântat în absolut toate concertele din Peștera Românești”, ne-a declarat doctorul Constantin Lupu, inițiatorul speoconcertului.

„Știm deja că atunci când Peștera Românești este arhiplină, încap, cu tot cu muzicieni, puțin peste 3.000 de oameni în ea. Estimăm că la concertul aniversar publicul va fi mult mai numeros, așa încât am decis să susținem două reprezentații în aceeași zi. Vă asigur că va fi un eveniment deosebit”, promite Ioan Coriolan Gârboni, președintele Fundației Academice Culturale Timișoara și director al Filarmonicii Banatul.

Prima ediție a speoconcertului de la Românești a avut loc în 1984. Povestea concertelor din peștera bănățeană a început la o întâlnire a membrilor Speotimiș, organizată de președintele clubului, medicul psihiatru Constantin Lupu.

„Voiam să le oferim ceva deosebit invitaților noștri, iar într-o noapte am visat ceva cu muzică și lumini în peșteră. Așa mi-a venit ideea unui concert în inima muntelui Poiana Ruscă. Primul eveniment a fost un succes remarcabil. Ziarele din Elveția și Germania au alocat un spațiu important evenimentului, titrând: Mozart într-o grotă din Carpați. Asta ne-a încurajat, iar membrii Speotimiș au făcut tot posibilul pentru a perpetua acest eveniment. Acustica este unică în Europa. Mai ales că este o sală din calcar dolomitic, veche de peste o sută de milioane de ani. Această manifestare unică în România este gândită ca un moment de întâlnire a omului cu natura, cu aurul luminos al munților toamna, cu muzica clasică, adevărată. În fiecare an, vin mii de oameni. Practic, muntele prinde viață”, subliniază Constantin Lupu.

Din Timișoara, accesul spre Românești se face pe drumul E70 Timișoara – Lugoj, apoi pe DN 68A (spre Deva, prin Făget), până la Coșava. Din Românești urmează o oră de mers pe jos, pe drumul care părăsește satul în dreptul cimitirului, se urmărește marcajul galben.

Concertul din Peștera Românești este organizat de Fundația Academică Culturală Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, Consiliului Local Timișoara, Primăriei Tomești, Asociației Speotimiș și al Filarmonicii Banatul.

Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.