FB Promo
Video: Un pilot roman si-a reintalnit "dusmanul american" doborat in al II-lea Razboi Mondial
Vizite: 2058
23 ianuarie 2010
Generalul Dobran - 91 ani, Colonelul Davis - 86 ani
Generalul Dobran - 91 ani, Colonelul Davis - 86 ani
Foto: Generalul Dobran - 91 ani, Colonelul Davis - 86 ani
Share |

În urmă cu 65 de ani s-au luptat în văzduh pe viață și pe moarte. Doi piloți de vânătoare, un român și un american, inamici în timpul celui de-al doilea Război Mondial, s-au revăzut și s-au strâns în brațe pentru prima dată la Muzeul Aviației din București.

Pe 6 iunie 1944, generalul Ion Dobran l-a doborât pe colonelul Barrie Davis într-o luptă acerbă purtată la peste 6.000 de metri altitudine. Primul era la manșa unui Messerschmitt, celălalt zbura cu un Mustang.

"Primele gloanțe m-au doborât, am leșinat prima dată, când mi-am revenit avionul zbura de unul singur. Aripa din dreapta era distrusă. La fel și cele patru elicii au fost lovite și coada la fel", și-a reamintit Barrie Davis, colonelul din aviația SUA.

După ce a reușit să îl doboare pe Davis, Dobran a fost și el atacat. La mai bine de 65 de ani de atunci, generalul român se bucură că a doborât avionul. Mai fericit însă este că nu l-a ucis pe pilotul american. "Sunt fericit să-l văd în ochi pe cel pe care l-am înfruntat atunci și sunt fericit că a rămas în viață. Ar fi un roman de spus dar atâta e destul.

Cei doi piloți au aflat unul de celălalt acum doi ani și au început să-și scrie. Generalul Dobran are 91 de ani, iar colonelul Davis 86.

Sursa: realitatea
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.