FB Promo
TIME | O groapa comuna, din padurea Vulturi de langa Iasi, reinvie fantomele trecutului Romaniei legat de Holocaust
Vizite: 4154
13 noiembrie 2010
TIME | O groapa comuna, din padurea Vulturi de langa Iasi, reinvie fantomele trecutului Romaniei legat de Holocaust
TIME | O groapa comuna, din padurea Vulturi de langa Iasi, reinvie fantomele trecutului Romaniei legat de Holocaust
Share |

Descoperirea unei gropi comune în pădurea Vulturi, din apropiere de Iași ar putea ajuta România "să se confrunte cu una dintre cele mai negre perioade din istoria sa", după aproape 70 de ani în care rolul țării în Holocaust a fost minimizat, scrie Time, în ediția electronică de vineri.

Zvonurile privind groapa comună din pădurea Vulturi, din comuna Popricani, circulă de mai mulți ani, subliniază revista americană Time, într-un articol intitulat "O groapă comună reînvie fantomele trecutului României legat de Holocaust". Aceasta citează un cioban, Vasile Enache, ce susține că a asistat, în pădurea Vulturi, la o parte din "pogromul de la Iași" din 1941, soldat cu moartea a aproximativ 14.000 de evrei.

După ce l-a convins pe Enache să îi arate exact locul acesteia, istoricul local Adrian Cioflinca a organizat săpături, luna trecută, împreună cu o echipă de la Institutul Național Elie Wiesel, în urma cărora au fost descoperite rămășițele a 16 cadavre, inclusiv schelete de copii, un pantof de damă și gloanțe ale armatei române datând din 1939.

Ciobanul, care în prezent are 86 de ani, povestește cum a fost luat de doi soldați români, care însoțeau un grup de civili, și dus în pădure, unde fuseseră săpate mai multe gropi. Unii dintre civili au fost obligați să se așeze câte zece în aceste gropi, după care au fost împușcați. Altora li s-a ordonat apoi să intre în gropi și să așeze cadavrele, astfel încât să încapă cât mai multe victime. Uciderea lor a continuat pe tot parcursul zilei, dar Enache a fost eliberat după ce a reușit să îi convingă pe soldați că este localnic, creștin-ortodox, fapt confirmat de un pădurar.

Zona este acum înconjurată de poliția română, iar accesul publicului și al jurnaliștilor este interzis, precizează Time.

Sursa: cotidianul

Autor: Iuliana Stan
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.