FB Promo
Sindromul de canal carpian sau neuropatia periferica a nervului median la incheietura mainii | Dr. Vladislav Gyebnar, Medic Specialist Chirurgie Plastica
Vizite: 2459
8 mai 2015
Sindromul de canal carpian sau neuropatia periferica a nervului median la incheietura mainii | Dr. Vladislav Gyebnar, Medic Specialist Chirurgie Plastica
Sindromul de canal carpian sau neuropatia periferica a nervului median la incheietura mainii | Dr. Vladislav Gyebnar, Medic Specialist Chirurgie Plastica
Share |

Canalul carpian este situat la incheietura mainii, pe fata palmara, fiind alcatuit din oasele carpiene dispuse in arcada si acoperit de ligamentul carpian transvers, fiind inextensibil. Prin el trec mai multe tendoane care asigura miscarea (indoirea) degetelor si un nerv important al mainii – nervul median. Acesta asigura sensibilitatea pe fata palmara a degetelor mare, aratator, mijlociu si jumatate din inelar. De asemenea inerveaza unii muschi ai mainii care realizeaza miscări fine, precise. Ingustarea canalului din diferite motive duce la cresterea presiunii, care apasa asupra structurilor din canal. Nervul este mai sensibil decat tendoanele, de aceea el determina aparitia simptomelor.

 

Manifestarile bolii in stadii incipiente sunt amorteli si furnicaturi intermitente la nivelul degetelor mentionate anterior, mai ales noaptea. Cu timpul amortelile si furnicaturile devin permanente, suparatoare, noaptea se tranforma in durere si produc trezirea din somn, apoi apar tremuraturi, slabiciune, neindemanare si atrofia unor muschi ai mainii. Daca nu este tratata, boala poate evolua pana la afectarea ireversibila a nervului (distrugerea completa a acestuia).

Pentru diagnostic este importanta conversatia cu pacientul si descrierea cat mai exacta a acuzelor, examenul clinic al mainii, testele de provocare a simptomelor. Examinarea clinica se completeaza cu examinarea paraclinica. Este necesară efectuarea de studii electrofiziologice. Cea mai fidela examinare paraclinica este masurarea vitezei de conducere nervoasa ( VCN ). VCN-ul ne ofera date exacte, obiective, despre gradul de afectare a nervului median.

Medicul este cel care recomanda metoda optima de tratament. Tratamentul conservator consta in purtarea unor atele care imobilizeaza incheietura in pozitie funcționala, injectarea unor substanțe cu rol antiinflamator (corticosteroizi), fiziokinetoterapie.

Tratamentul chirurgical consta in sectionarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers si marirea in felul acesta a calibrului canalului. Este o procedura nu foarte dificila, de durată relativ scurta. Recuperarea si prognosticul sunt cu atat mai bune cu cat operatia este facuta la timp. In cazul apariției modificarilor ireversibile ale nervului prognosticul este rezervat.

Sursa: www.bestetic.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.