Canalul carpian este situat la incheietura mainii, pe fata palmara, fiind alcatuit din oasele carpiene dispuse in arcada si acoperit de ligamentul carpian transvers, fiind inextensibil. Prin el trec mai multe tendoane care asigura miscarea (indoirea) degetelor si un nerv important al mainii – nervul median. Acesta asigura sensibilitatea pe fata palmara a degetelor mare, aratator, mijlociu si jumatate din inelar. De asemenea inerveaza unii muschi ai mainii care realizeaza miscări fine, precise. Ingustarea canalului din diferite motive duce la cresterea presiunii, care apasa asupra structurilor din canal. Nervul este mai sensibil decat tendoanele, de aceea el determina aparitia simptomelor.
Manifestarile bolii in stadii incipiente sunt amorteli si furnicaturi intermitente la nivelul degetelor mentionate anterior, mai ales noaptea. Cu timpul amortelile si furnicaturile devin permanente, suparatoare, noaptea se tranforma in durere si produc trezirea din somn, apoi apar tremuraturi, slabiciune, neindemanare si atrofia unor muschi ai mainii. Daca nu este tratata, boala poate evolua pana la afectarea ireversibila a nervului (distrugerea completa a acestuia).
Pentru diagnostic este importanta conversatia cu pacientul si descrierea cat mai exacta a acuzelor, examenul clinic al mainii, testele de provocare a simptomelor. Examinarea clinica se completeaza cu examinarea paraclinica. Este necesară efectuarea de studii electrofiziologice. Cea mai fidela examinare paraclinica este masurarea vitezei de conducere nervoasa ( VCN ). VCN-ul ne ofera date exacte, obiective, despre gradul de afectare a nervului median.
Medicul este cel care recomanda metoda optima de tratament. Tratamentul conservator consta in purtarea unor atele care imobilizeaza incheietura in pozitie funcționala, injectarea unor substanțe cu rol antiinflamator (corticosteroizi), fiziokinetoterapie.
Tratamentul chirurgical consta in sectionarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers si marirea in felul acesta a calibrului canalului. Este o procedura nu foarte dificila, de durată relativ scurta. Recuperarea si prognosticul sunt cu atat mai bune cu cat operatia este facuta la timp. In cazul apariției modificarilor ireversibile ale nervului prognosticul este rezervat.