FB Promo
Ramona Manescu cere reanalizarea ordinului care conditioneaza folosirea aeromodelelor si a dronelor cu camere video
Vizite: 3501
13 februarie 2014
Ramona Manescu cere reanalizarea ordinului care conditioneaza folosirea aeromodelelor si a dronelor cu camere video
Ramona Manescu cere reanalizarea ordinului care conditioneaza folosirea aeromodelelor si a dronelor cu camere video
Share |

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, cere reanalizarea Ordinului 8 din ianuarie 2014 care limita drastic folosirea dronelor si impunea noi permise si aprobari de la Autoritatea Aeronautica pentru folosirea aeromodelelor si a dronelor, chiar si cele sub 1 kg, dar care sunt echipate cu aparatura foto-video. Decizia Ministerului Transporturilor vine cu 7 zile inainte ca ordinul sa intre in vigoare, realateaza HotNews.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor remis HotNews.ro, "avand in vedere numeroasele sesizari primite de la cluburi de aeromodelism si alti profesionisti care utilizeaza aparate de zbor fara pilot, cu greutate mica, in scopuri comerciale (filmari), ministrul Transporturilor a cerut de la expertii si responsabilii din minister, solutii la problemele ridicate de acestia".

Prin urmare, subsecretarul de stat Constantin Matei, coordonator pe domeniul aviatiei va initia o serie de discutii cu reprezentanti ai acestor asociatii, pentru a asculta punctele lor de vedere si a analiza consecintele ordinului asupra activitatii de aeromodelism, sustin reprezentantii institutitiei care mai precizeaza ca in urma acestor intalniri vor fi luate masuri corectoare ce vor fi comunicate public.

"Cred ca aeromodelismul este un sport deosebit de nobil, ceea ce presupune o anumita distantare fata de reglementarea care vizeaza dronele ce executa misiuni tehnice. Consider ca acest lucru trebuie corectat", a declarat Ramona Manescu, Ministrul Transporturilor.

Ordinul 8/2014 ar urma sa intre in vigoare pe 20 februarie


La finalul lunii ianuarie, HotNews.ro scria despre Ordinul nr.8/2014 dat de Ministerul Transporturilor si semnat de secretarul de stat Constantin Matei si care conditiona folosirea aeromodelelor si a dronelor, chiar si cele mici, dar care au montate pe ele aparatura foto-video.

Ordinul publicat in Monitorul Oficial din 21 ianuarie si care ar urma sa intre in vigoare in 20 februarie stabileste conditii stricte de operare, inclusiv pentru dronele cu masa maxima de decolare sub 150 de kg.

Ordinul precizeaza ca nu se aplica dronelor mai mici de 1kg, adica acele drone disponibile pe piata si folosite de amatori pentru a filma diverse evenimente sau locuri (proteste, manifestari, santiere de autostrazi etc), atata timp cat pe ele nu este montata "aparatura pentru filmare sau transmisie de date"

Cei care vor fi afectati de aceasta prevedere sunt cei care, spre exemplu, au filmat cu ajutorul dronelor protestele din toamna-iarna 2013 din Bucuresti fata de Proiectul de la Rosia Montana sau forumistii care au filmat santierele autostrazilor aflate in constructie.

Pe langa acestea, contine si prevederi restrictive si in cazul folosirii aeromodelelor, pe langa cerintele birocratice pentru drone.

Astfel, Articolul 5 precizeaza ca ordinul nu se aplica aeromodelelor "asa cum acestea sunt definite si clasificate de catre Federatia Internationala de Aeromodelism si de catre Federatia Romana de Modelism, atunci cand sunt utilizate in cadrul competitiilor, demonstratiilor aeriene sau al altor manifestatii oficiale organizate de Federatia Romana de Modelism".

Cu alte cuvinte, in orice alta circumstanta (intr-un parc, pe camp etc), operatorul unui aeromodel, fie el o persoana fizica sau un club oarecare de aeromodelism, trebuie sa faca aceleasi demersuri birocratice precum cei care opereaza drone, chiar si cele mici de sub 1 kg, dar care au pe ele un aparat foto/video.

Printre cerintele birocratice se numara eliberarea unui permis de zbor de la Autoritatea Aeronautica Civila din romania, precum si solicitarea cu 45 de zile inaintea zborului a unei aprobari pentru zona de spatiu aerian in cauza.

In textul ordinului nu se precizeaza nimic despre eventualele pedepse aplicate celor care incalca noile reguli.

Sursa: HotNews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.