FB Promo
Cine castiga razboiul informational dintre Rusia si Occident?
Vizite: 3328
11 martie 2014
Cine castiga razboiul informational dintre Rusia si Occident?
Cine castiga razboiul informational dintre Rusia si Occident?
Share |

Vladimir Putin si-a trimis soldatii in Ucraina, dar deocamdata nu ei fac cele mai multe victime. Kremlinul a declansat si o invazie informationala a Occidentului, care nu pare sa fie foarte pregatit pentru a-i face fata. Internetul si retelele sociale ofera mediul perfect pentru un astfel de razboi. Iar victimele suntem noi: utilizatorii expusi unui tip de arma care nu ne improasca cu gloante, ci cu semintele propagandei.

In mai putin de o luna, inregistrarile a doua convorbiri telefonice ale unor inalti oficiali occidentali au ajuns in presa. Ambele contin informatii care pot folosi drept combustibil pentru a confirma discursul oficial al Kremlinului.

La inceputul lui februarie, intreaga lume putea asculta o convorbire privata intre ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, si Victoria Nuland, oficialul de la Washington responsabil pentru afacerile europene si eurasiatice. Cele mai multe posturi media au preluat convorbirea sub titlul “Fuck the EU”, un carlig excelent pentru a capta atentia publicului occidental.

Dar nu formularea exasperata a Victoriei Nuland era miezul acestei inregistrari, impotenta serviciului extern al UE fiind de notorietate, ci comentariile celor doi americani la adresa principalilor lideri ai opozitiei din Kiev.

Discursul oficialilor rusi nu a intarziat sa sublinieze ca aceasta inregistrare este dovada incercarilor americane de a manipula situatia din Ucraina. Purtatorul de cuvant al ministerului rus de externe, Aleksander Lukashevich, a folosit chiar termenul “marionete”, exemplificand prin solicitarile occidentalilor adresate Kiev-ului de a inceta orice arestari ale protestatarilor din Maidan si de a forma imediat un guvern birocratic de uniune nationala.
La cateva zile dupa invazia ruseasca a Crimeei, inregistrarea unei alte convorbiri telefonice devenea publica: de aceasta data intre seful diplomatiei UE, Catherine Ashton, si ministrul de externe estonian, Urmas Paet.

Estonianul povestea despre suspiciunea ca atat protestatarii din Kiev cat si jandarmii au fost impuscati de aceeasi lunetisti. Estonianul mai spunea ca se pare ca acesti lunetisti ar fi fost in solda unor lideri ai opozitiei din Kiev. Sursa primara a informatiilor estonianului: medicul ucrainean Olga Bogomolets, o cunoscuta si admirata activista a Euromaidanului.

Inregistrarea suspiciunilor exprimate de ministrul estonian confirma practic pozitia lui Vladimir Putin ca la Kiev nu a fost o revolutie, ci o lovitura militara. “Pune cineva la indoiala asta? Nimeni”, declara seful Kremlinului.

Doar ca, intr-un colt al Internetului, pe site-ul britanicilor de la The Telegraph, medicul Olga Bogomolets, sursa primara, infirma ca i-ar fi spus ministrului estonian ca protestatarii si jandarmii au fost ucisi de aceiasi lunetisti: “Eu am tratat doar protestatari. Nu am cum sa stiu ce tip de rani au avut jandarmii pentru ca nu am avut acces la acei oameni. Si nimeni nu poate determina cu ce fel de arma s-a tras doar privind ranile in timp ce trateaza victimele”.

Sursa: HotNews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.