FB Promo
Acceleratorul de particule din Elvetia, repornit
Vizite: 2936
14 martie 2015
Acceleratorul de particule din Elvetia, repornit
Acceleratorul de particule din Elvetia, repornit
Share |

Acceleratorul de particule al institutului CERN din Elveția este din nou pregătit să exploreze misterele naturii. După succesul înregistrat în descoperirea bosonului Higgs, așa numita „particulă a lui Dumnezeu”, savanții speră ca în următorii ani să facă lumină în cazul misterioasei „materii negre”. Substanța formează 96% din Univers, dar nu a fost până acum detectată direct, relateaza Digi24.

Large Hadron Collider, uriașul accelerator de particule aflat sub pământ la granița dintre Elveția și Franța, a trecut printr-un amplu proces de modernizare în ultimii doi ani. Savanții speră ca acum, datorită îmbunătățirilor, să poată colecta de 10 ori mai multe date.

Rolf Heuer, directorul CERN: Repornirea acceleratorul de particule, cu o energie nouă, mai ridicată, ne dă speranțe că putem deschide alte ferestre. Firește, depinde și de mila naturii. Suntem foarte entuziasmați.

Cel mai mare succes al CERN, institutul european de cercetări nucleare, a venit în 2013. Atunci, datele obținute de acceleratorul de particule au confirmat existența bosonului Higgs, particula care dă masă tuturor celorlalte particule existente, după 40 de ani de ani de căutări. Acum, cercetătorii și-au stabilit un obiectiv și mai măreț: investigarea așa numitei „materii negre”, substanța misterioasă care formează 96% din toată materia din Univers.

Dave Charlton, fizician CERN: Sunt încă multe întrebări deschise, precum „ce este în negura Universului?”, „ce este materia întunecată pe care o vedem în Univers?”. Știm că trebuie să fie acolo. Putem să o creăm în laborator și să o studiem? Asta o să fie una dintre cele mai mari provocări pentru etapa care urmează și pentru tot programul LHC.

Sursa: Mediafax
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.