FB Promo
CCR | A treia discutie pe legea care interzice condamnatilor sa faca parte din Guvern
Vizite: 1748
4 aprilie 2017
CCR | A treia discutie pe legea care interzice condamnatilor sa faca parte din Guvern
CCR | A treia discutie pe legea care interzice condamnatilor sa faca parte din Guvern
Share |

Magistrații Curții Constituționale dezbat, marți, pentru a treia oară, sesizarea Avocatului Poporului pe Legea nr. 90/2001, actul normativ care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să pretindă funcția de premier. La amânarea din 21 martie, președintele CCR, Valer Dorneanu, arăta că magistrații constituționali s-ar confrunta cu „cea mai grea” speță de până acum și vorbea de existența unor presiuni mediatice și politice, relateaza Digi24.

Curtea Constituțională a mai discutat sesizarea Avocatului Poporului în ședințele din 7 și 21 martie, dar magistrații nu au reușit să ajungă la o majoritate, amânând luarea unei decizii pentru ședința de marți. „E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluții, care niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională. Acum, ne-am cam apropiat de două variante. E cea mai grea soluție pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică”, explica Valer Dorneanu, la amânarea din 21 martie.

Tot președintele CCR vorbea, acum două săptămâni, de existența unor presiuni asupra Curții. „Noi nu ne ghidăm neapărat după presiunea mediatică, nici după cea politică, pentru că aceea există tot timpul. De fapt, ambele există. Vrem întâi să fim împăcați cu conștiința noastră și cu convingerea că soluția pe care o dăm corespunde interpretării exacte a Constituției și sensului Legiuitorului, în măsura în care el este în concordanță cu principiile constituționale”, declara Dorneanu.

Curtea Constituțională a fost sesizată de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pe 5 ianuarie 2017. Vizat este articolul 2 din Legea nr. 90/2001, care spune că nu pot fi membri ai Guvernului persoanele care au suferit condamnări penale.

În sesizarea depusă la CCR, Victor Ciorbea a argumentat că articolul ar contraveni mai multor prevederi constituționale, Convenției pentru apărarea drepturilor și a libertăților fundamentale, Declarației Universale a Drepturilor Omului și Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice.

După alegerile parlamentare, președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut că social-democrații nu vor iniția în Parlament vreo procedură de modificare a legii care-l împiedica să devină membru al Guvernului. Totuși, liderul PSD a precizat că este decizia Avocatului Poporului dacă atacă sau nu prevederea la CCR, pe care a catalogat-o drept „o abolire”, „o decădere pe viață” din dreptul de „a fi ales”. „Nu este nici măcar o restrângere a drepturilor fundamentale și aici vorbim de dreptul de a fi ales pentru că membrii Guvernului sunt votați de Parlament, deci sunt aleși” a susținut, atunci, Dragnea.

Președintele PSD a declarat duminica trecută, la un post de televiziune, că nu și-ar mai dori să fie premier. „Obiectivul meu nu mai este să fiu prim-ministru. Obiectivul meu este să gestionez, atât cât pot, conducerea Camerei și conducerea Parlamentului, împreună cu Călin Popescu Tăriceanu”, a arătat Dragnea.

Sursa: CCR | A treia discuție pe legea care interzice condamnaților să facă parte din Guvern
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.