FB Promo
Vaccinarea antirabica gratuita a cainilor genereaza discutii aprinse
Vizite: 907
3 martie 2016
Vaccinarea antirabica gratuita a cainilor genereaza discutii aprinse
Vaccinarea antirabica gratuita a cainilor genereaza discutii aprinse
Share |

Un ordin al Autorității Sanitar-Veterinare din 2014 prevede ca vaccinarea să fie condiționată de plata microcipului pentru fiecare animal în parte. Un abuz - consideră o asociație din Cluj, care luptă pentru drepturile animalelor și care a cerut, în instanță, anularea actului legislativ. Procesul, aflat pe rolul Curții de Apel Cluj, a fost suspendat chiar de către judecători, până când Curtea Constituțională va da o soluție, relateaza Digi24.

Din ianuarie 2014, medicii veterinari nu mai pot face gratuit vaccinul antirabic dacă proprietarii nu își microcipează câinii, contracost. Practica este considerată abuzivă de asociațiile de protecție a animalelor. Una dintre ele, din Turda, a și acționat în instanță Autoritatea Sanitar-Veterinară anul trecut, sub acuzația de „atacuri premeditate asupra sănătății publice".

„Avem date care susțin că 20% dintre câinii din România sunt în momentul de față vaccinați antirabic, plata microcipării fiind așa de mare, fiind condiționată de lege mulți proprietari nu își permit această microcipare. Prețul microcipului și a implantării acestuia este la liberă negociere între proprietar și medicul veterinar. Variază între 30-50 și în sud undeva la 150 de lei de câine, spune Julia Iozsa, managerul asociației Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie.

Directorul Direcției Sanitar-Veterinare vede problema și în cifre. În 2013, înainte de intrarea în vigoare a ordinului, au fost vaccinați 65.000 de câini din județ. Un an mai târziu, odată cu noile reguli, numărul a scăzut la jumătate.

„Este un fenomen destul de pronunțat, refuzul proprietarilor de a achita această taxă de microcipare”, spune Ioan Oleleu, director DSVSA Cluj.

Totuși, pericolul pe care îl reprezintă rabia este uriaș, averizează medicii veterinari.

„Este o boală mortală, dacă apar simptomele nu există șanse de scăpare, nu este tratabilă boala”, spune Manases Sandor, medic veterinar.

Procesul dintre asociația clujeană și ANSVSA a ajuns pe rolul Curții de Apel din Cluj-Napoca. Întrucât ONG-ul a invocat excepția de neconstituționalitate, instanța a suspendat procesul și așteaptă un punct de vedere din partea Curții Constituționale. Între timp, Autoritatea sanitar-veterinară refuză să dea mai multe detalii despre acest caz.

Funcționarilor publici le este interzis să facă aprecieri neautorizate în legătură cu litigiile aflate în curs de soluționare”, a precizat ANSVSA înr-un comunicat.

O soluție în acest caz ar putea fi dată cel mai devreme la vară.

Sursa: Digi24
Foto: www.caon.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.