FB Promo
Smart City - orasele inteligente din Romania: Alba Iulia, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Oradea, Sibiu, Timisoara
Vizite: 669
6 septembrie 2017
Smart City - orasele inteligente din Romania: Alba Iulia, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Oradea, Sibiu, Timisoara
Smart City - orasele inteligente din Romania: Alba Iulia, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Oradea, Sibiu, Timisoara
Share |

In Romania, conceptul de "smart city" este inca unul nou, marile orase facand abia in ultimii ani pasi seriosi in acest sens. Desi Bucurestiul a fost pionier, inca din 2007 implementand un sistem de management al traficului, lucrurile au stagnat in ultimii 8 ani, administratia nemaiavand niciun proiect nou de acest tip implementat, singurele initiative fiind cele din domeniul privat. Conceptul a revenit insa pe agenda municipalitatii in Capitala si, in acelasi timp, in ultimii ani, orasele din vestul tarii - Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Timisoara - au avansat in acest domeniu.  Afla ce proiecte de tip smart city s-au dezvoltat in marile orase din tara si ce planuri au administratiile locale.

Alba Iulia

Initiativele tip « smart city » din orasul Alba Iulia au explodat in ultimul an, dupa ce Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a lansat proiectul pilot "Alba Iulia - Smart City 2018".

In program sunt deja cateva zeci de proiecte care variaza de la extinderea retelei de WiFi gratuit si iluminat public inteligent la aplicatii de raportare a incidentelor sau de transport. Acestea se afla in diferite stadii de implementare, mai multe companii semnand protocoluri de colaborare cu municipalitatea.

Bucuresti

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea a promis, recent, in cadrul evenimentului "Jump to smart 1.0 ", ca pana in toamna, Primaria va definitiva o strategie care sa contina principalii piloni ai arhitecturii viitorului "smart city".

Planurile Primariei Municipiului Bucuresti cuprind mai multe zone, iar, potrivit Gabrielei Firea, domeniile de implementare pe termen mediu si scurt  pentru dezvoltarea infrastructurii Smart City  in Bucuresti sunt Sistemul de  Management al traficului, sistemul de bike-sharing, transportul public, sistemele informatice din cadrul PMB si sistemul pentru Managementul Situatiilor de Urgenta la nivelul Municipiului Bucuresti.

Cluj-Napoca

Orasul Cluj-Napoca este unul dintre cele mai evoluate orase din punctul de vedere al proiectelor tip smart city, iar la inceputul  anului 2017 Primaria orasului a constituit Consiliul Consultativ pentru Antreprenoriat si Inovare in IT.

"Utilizarea tehnologiei pentru cresterea calitatii vietii in Cluj-Napoca, pentru o administratie deschisa si un oras inteligent, este o prioritate cheie a municipalitatii clujene. Pentru o colaborare mai stransa si eficienta intre comunitatea de IT si administratia locala, Primaria Cluj-Napoca a constituit la inceputul anului 2017, alaturi de cele doua clustere clujene de specialitate, Consiliul Consultativ pentru Antreprenoriat si Inovare in IT", se arata intr-un comunicat emis de Primaria Cluj-Napoca pe 6 martie 2017.

Constanta

Constanta nu are o strategie integrata pe partea de smart city insa mici proiecte de acest tip au inceput sa apara si aici.

De exemplu, pe 16 iunie 2017, Primarul municipiului Constanta, Decebal Fagadau, a inaugurat prima "parcare inteligenta" pe baza unei solutii tehnice,  propuse si realizate de Telekom Romania impreuna cu furnizorul de tehnologie ZTE. Parcarea, amenajata in zona Salii Sporturilor, are senzori conectati la o platforma ce proceseaza si transmit in timp real informatii privind disponibilitatea locurilor, stalpi de iluminat multifunctionali (cu componenta de supraveghere video, statie de incarcare electrica pentru autovehicule, senzori pentru mediu, display LED), precum si wi-fi gratuit.

Primarul Constantei a mai anuntat ca pana la sfarsitul acestui an vor fi implementate in total cinci proiecte-pilot de tip "oras inteligent", fiecare realizat cu parteneri distincti, urmand ca ulterior cele cinci modele sa stea la baza proiectului final ce va fi adoptat si implementat in infrastructura orasului, potrivit Agerpres.

Acesta promitea in campania electorala ca va implementa o strategie de tip smart city, pe termen mediu si lung, pe patru vectori de dezvoltare: safe city, mobility city, energy city, e-city.

Oradea

Municipalitatea din Oradea a demarat elaborarea unei  strategii integrate privind digitalizarea orasului, in iulie 2016, cand a lansat "Strategia de informatizare a municipiului Oradea 2016 -2020". Documentul este elaborat de Asociatia Cluj IT. Aceasta a fost la vremea respectiva prima abordare structurata din Romania spre dezvoltarea unui “smart city”.

"Unul dintre obiectivele majore ale acestui proiect este cresterea calitatii vietii cetatenilor. Cand cetateanul depinde de orarul unei casierii pentru a-si plati o anumita taxa sau pentru a face o sesizare catre o institutie, atunci calitatea vietii sale nu este una foarte buna. In aceste conditii, tehnologia este cea care ne poate ajuta sa nu depindem de timp si de spatiu in raporturile normale cu o institutie. De la o eficienta a actului administrativ, trebuie sa mergem inainte si sa gandim o eficienta in favoarea cetateanului, care nu trebuie privit ca si contribuabil, ci ca si client al nostru", a spus city-managerul Eduard Florea, la vremea respectiva.

Strategia a fost finalizata si Primaria urmeaza sa o puna in practica etapizat.

Sibiu

Mai multe proiecte de tip smart city au fost implementate si in Sibiu, iar orasul are planuri mari.

E-guvernare

In 2011, Primaria Sibiu a creat si a pus in functiune o platforma de e-administratie, pentru comunicarea mai eficienta cu comunitatea. Pe platforma se pot plati online taxe si impozite, se pot depune petitii, se pot solicita informatii. Platforma are atasat si un newsletter la care s-au abonat pana in prezent peste 15.000 de cetateni.
Din data de 27 aprilie Primaria Sibiu emite si in format electronic certificatele de urbanism, prelungirea certificatelor de urbanism si prelungirea autorizatiei de constructie/desfiintare. Actele necesare pentru obtinerea acestor documente vor fi depuse de cetateni tot in format electronic. Serviciul este prestat prin intermediul platformei https://edirect.e-guvernare.ro.

Din data de 17 iulie Primaria Sibiu, prin Directia Fiscala Locala, emite si in format electronic certificatele de atestare fiscala pentru bunurile imobile, adica terenuri si case. Si documentele pentru obtinerea certificatului vor fi depuse de cetateni tot in format electronic.

Din acest an, Primaria Sibiu a infiintat un program de notificare pe email a agentilor economici carora le expira acordul de functionare.

Si in domeniul platilor, Primaria Sibiu a facut un pas. La sfarsitul lui 2016 Directia Fiscala a incheiat un parteneriat cu PayPoint pentru plata taxelor si impozitelor prin terminalele PayPoint, la indemana si in apropierea casei contribuabililor.

Oficierea casatoriilor pentru care se doreste programarea sambata, cea mai aglomerata zi din acest punct de vedere, se poate face si online, prin intermediul unui formular electronic accesibil pe site-ul www.sibiu.ro.

Timisoara

Si orasul de pe Bega are o serie de proiecte tip smart city implementate, a declarat primarul Nicolae Robu pentru HotNews.ro.

Sistem de management al traficului

Traficul auto si pietonal este administrat cu un sistem informatic inteligent, cuprinzand senzori in asfalt in 134 de intersectii, 230 de camere video, radare si o camera de monitorizare ultracomplexa. Sistemul functioneaza in doua regimuri: unul cu unda verde si al doilea adaptiv, cu timpi la semafoare stabiliti dinamic, in functie de conditiile concrete de trafic. Din sistem se scot poze si alte date privind trecerile pe rosu, pe baza carora se aplica sanctiunile, a spus Robu.

Parcari inteligente

Parcarile - nu toate, la ora actuala, dar in curand toate - sunt gestionate inteligent, cetatenilor indicandu-li-se pe telefon cate locuri libere sunt, care anume, cat costa, care veste distanta in spatiu si timp pana la parcare si, dupa ce ei aleg unde doresc sa parcheze, sunt condusi prin gps acolo. Plata se face de pe telefon printr-un simplu clic/sms", a explicat primarul.

Sursa: HotNews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.