FB Promo
Santierul autostrazii, oprit de cel arheologic
Vizite: 1258
8 aprilie 2016
Santierul autostrazii, oprit de cel arheologic
Santierul autostrazii, oprit de cel arheologic
Share |

O așezare veche de 7.000 de ani și un un cimitir de acum trei milenii au fost descoperite pe șantierul autostrăzii Sebeș-Turda, în zona localității Limba. Câțiva arheologi cercetează situl, astfel încât autostrada să poată fi construită fără ca muncitorii să distrugă dovezile istorice. Cercetările au pornit la începutul lunii februarie și se vor încheia în iunie. În toată această perioadă, nu se lucrează la autostradă, relateza Digi24.

Arheologii au descoperit pe malul Mureșului urmele unor case și bordeie. În urmă cu 7 mii de ani, aici era o așezare neolitică. Arheologii au descoperit pete 130 de urme ale civilizației de acum șapte milenii chiar lângă șantierul autostrăzii.

La marginea sitului a fost descoperit și un cimitir.

10 tone de artefacte din ceramică, os, piatră, corn, piese specifice unui sit arheologic neolitic au fost scoase la iveală. Aceste obiecte vor ajunge în colecția muzeului din Sebeș.

Lect. univ. Marius Ciută, coordonatorul cercetărilor arheologice: „Suntem într-o epocă în care oamenii încă nu cunoșteau metalul, însă se ocupau cu cultivarea primitivă a plantelor, făceau un fel de agricultură primitivă, creșteau animale domestice, în special oi, capre și vite de talie mare și aveau o viață spirituală extrem de interesantă și de bogată.”

Specialiștii includ așezarea de la Limba în categoria siturilor "cheie" pentru a rezolva misterul așezărilor din neoliticul timpuriu, din bazinul mijlociu al Mureșului. Momentan, șantierul autostrăzii este închis, până când arheologii vor spune că și-au încheiat aici treaba. O situație similară a fost pe tronsonul Orăștie-Sibiu, în 2012.

Sursa: Digi24
Foto: ziarulunirea.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.