FB Promo
Romania pregateste arma termobarica
Vizite: 1389
26 mai 2017
Romania pregateste arma termobarica
Romania pregateste arma termobarica
Share |

Armata română a testat prima armă termobarică făcută vreodată în România. Dispozitivul de tragere folosește muniție creată dintr-un amestec de explozibil și combustibil. La impact, presiunea uriașă și căldura de peste 2.000 de grade nu dau nicio șansă inamicului. Arma și-a dovedit eficacitatea, dar e cale lungă până când va intra în dotarea soldaților români. Decizia stă la șefii din apărare, relateaza Digi24.

Efectele loviturii cu încărcătură termobarică sunt letale. Nimeni nu poate scăpa de presiunea uriașă și temperatura de peste 2.000 de grade degajată de amestecul de explozibil și combustibil.

„Suprapresiune de un bar la 10 metri distanță. 15-16 bari în centru. Nu e prin explozie, e prin presiune”, spune Gabriel Epure, comandantul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN.

Arma pe care militarii români au testat-o este prima de acest gen făcută în România. Cu ea se poate trage de pe umăr sau poate fi atașată pe un vehicul de transport.

Departamentul de cercetare din armată a testat deja arma termobarică. Următorul pas este omologarea și fabricarea ei. Opt țări au declarat că mai dețin astfel de arme. Printre ele - Statele Unite, Rusia, China, Israel și Bulgaria.

Soldații din Departamentul de cercetare al ministerului au inventat și un cort special în care cei contaminați biologic pot fi tratați.

Ideea a apărut în 2014, când un bărbat care ar fi fost infectat cu Ebola trebuia transportat între spitale.

Modulul este gândit saă asigure protecție pacienților în cazul unui atac biologic. Toată suprafața este de 8 metri pătrați. Poate fi echipat cu aparatură medicală, iar pacientul poate fi transportat aici preț de 10 ore”, relatează Laurențiu Rădulescu, reporter Digi24.

Aerul care intră este filtrat. La fel și cel scos din zona contaminată.

Armata speră ca cele două invenții să fie fabricate în serie. Banii ar trebui să vină de la Ministerul Economiei, cel care coordonează și deține fabricile de armament din România. Cercetătorii din armată au fabricat în ultimii cinci ani peste 150 de arme prototip. Puține proiecte au primit însă finanțare pentru a fi puse în practică în România.

Sursa: Digi24
Foto: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.