FB Promo
Numarul infectiilor intraspitalicesti a crescut cu 35% fata de 2010
Vizite: 1251
6 mai 2016
Numarul infectiilor intraspitalicesti a crescut cu 35% fata de 2010
Numarul infectiilor intraspitalicesti a crescut cu 35% fata de 2010
Share |

Numărul infecțiilor intraspitalicești a crescut constant în ultimii ani, cel puțin asta o arată cifrele publicate de jurnaliștii de la Riseproject. Numai în București, numărul acestora a urcat cu 35 la sută față de anul 2010, în condițiile în care compania Hexi Pharma este cea care a livrat în cea mai mare parte dezinfectant spitalelor. Creșterea infecțiilor intraspitalicești arată că nivelul microbilor și bacteriilor a tot crescut în condițiile în care jurnaliștii au descoperit că unii dezinfectanți au fost diluați. Cum scandalul acesta a luat amploare, compania producătoare a început să se apere și spune acum că aceste produse de dezinfectat sunt folosite numai pentru suprafețele mari și nu pentru a curăța instrumentarul. Pe de altă parte, compania nu neagă că ar fi putut vinde produse diluate. Iar în tot acest timp, România este și un exportator important de dezinfectanți. Anul trecut s-au exportat astfel de produse în valoare de 1,1 milioane de euro, relateaza Digi24.

Din anul 2010 până anul trecut numărul infecțiilor intraspitalicești a crescut constant, lucru explicat pe larg de jurnaliștii de la Riseproject.

De pildă, numai în București numărul infecțiilor a depășit 2.500 în 2015, în condițiile în care în urmă cu cinci ani erau cu o treime mai puține astfel de infecții. Interesant este că bună parte dintre spitalele din București au contracte cu Hexi Pharma pentru cumpărarea dezinfectanților. În plus, perioada în care numărul infecțiilor a tot crescut coincide și cu datele prezentate de jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor în ancheta de la care a pornit întreg scandalul cu dezinfectanții diluați.

În tot acest timp însă, reprezentanții companiei au declarat că, de fapt, acești dezinfectanți folosiți în spitale nu se folosesc pentru instrumentele medicale.

Loredana Albu, reprezentant Hexi Pharma: „Noi am fi vrut să nu se ajungă la această isterie generală, am înțeles că au fost azi pacienți care au refuzat să se interneze în spitale. E păcat că s-a ajuns aici. Vreau să precizez că e vorba de dezinfectanți care se folosesc pentru suprafețe mari, în special podele, în niciun caz pentru instrumentar. El se dezinfectează cu alt fel de substanțe care apoi întotdeauna sunt trimise la sterilizare. Să fim serioși, n-a fost nimeni în niciun pericol astfel încât să nu vrea să se interneze în spital.”

Totuși, Hexi Pharma acceptă ideea că ar fi putut livra produse diluate.

Loredana Albu, reprezentant Hexi Pharma: „Există un raport al ICECHIM care spune că a fost un bidon de dezinfectant care a fost diluat. Nu a fost nicio secundă în care am negat, motiv pentru care am închis și producția și fabrica și distribuția până aflăm ce s-a întâmplat. Tocmai din responsabilitate am făcut lucrul asta.”

Medicii sunt la fel de speriați de scandalul dezinfectanților. Unii chirurgi care folosesc zilnic dezinfectanții înainte de a intra în sala de operație se tem pentru riscurile la care sunt expuși pacienții în spitale.

Dr. Bogdan Tanase, președintele Alianței Medicilor: „Personal, nu le consider relevante fiindcă problema după cum știm cu toții era conformitatea dezinfectanților cu ceea ce scria pe etichetă și nu acțiunea acestora sau să măsurăm dacă există încărcătură microbiană pe suprafețe sau pe mâinile personalului, fiindcă asta s-a măsurat de fapt. Și am aflat că în 5% din spitalele din România există această încărcătură. Asta în condițiile în care controalele au fost anunțate după cum știe toată lumea, ceea ce falsifică oarecum rezultatele.”

Dezinfectanții care ajung în spitale primesc un aviz de la Comisia Națională pentru Produse Biocide, însă ulterior nimeni nu mai verifică dacă substanțele sunt cele pentru care s-au luat aprobări.

3.400 de produse sunt în Registrul Național al Produselor Biocide. Se pot retrage avizele pentru un anumit dezinfectant în urma unei evaluări, dacă produsul a fost modificat. Însă nimeni în România nu face aceste evaluări.

Interesant este că sunt dezinfectanți produși în România care pleacă peste hotare. Numai anul trecut s-au exportat 400 de mii de kilograme de astfel de substanțe în valoare de 1,1 miliarde de euro. Cele mai multe exporturi au fost făcute către Republica Moldova, Bulgaria și Serbia.

Sursa: Digi24
Foto: www.brasovultau.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.