FB Promo
Ministerul Mediului: Parcul Natural Vacaresti va fi infiintat oficial in cel mult 30 de zile
Vizite: 1207
24 februarie 2016
Ministerul Mediului: Parcul Natural Vacaresti va fi infiintat oficial in cel mult 30 de zile
Ministerul Mediului: Parcul Natural Vacaresti va fi infiintat oficial in cel mult 30 de zile
Share |

Delta Văcărești e din nou în pericol din cauza incendiilor. Mai mult, zeci de specii de păsări și mamifere sunt amenințate de braconieri. Activiștii de mediu luptă de trei ani ca zona să devină arie naturală protejată. Astfel, întreaga suprafață de 183 de hectare ar fi păzită și s-ar putea face și investiții în amenajarea ei pentru turiști. La presiunea ONG-urilor, Ministerul Mediului a anunțat astăzi că Parcul Natural Văcărești va fi înființat oficial în cel mult 30 de zile, relateaza Digi24.

Un incendiu se poate declanșa oricând. Însă incendiile nu sunt singura problemă. Braconierii nu au nicio teamă.

„Există, domnule, există! Vin cu toate felurile, dar poliția nu are nicio treabă cu ei,” spune un pescar.

La Văcărești trăiesc vidre. Este specie protejată. O spunem din 2013, de când le-am descoperit, cu mare bucurie. Există o familie care, probabil, între timp, s-a înmulțit. Ea se hrănește cu pește. Dacă peștele e adunat de la cel mai mic până la cel mai mare de plase, aproape în fiecare zi, vidra nu mai stă. Ori moare de foame, ori pleacă,” adaugă Dan Bărbulescu.

Activiștii de mediu fac încă din 2013 presiuni pentru transformarea fostului lac Văcărești în zonă protejată.

Ministerul Mediului susține că, în martie, va declara, în sfârșit, delta drept arie naturală protejată.

Avem o hotărâre de Guvern care este în procedura ministerială de avizare. Și estimăm ca în 30 de zile să ajungem cu această hotărâre în Guvernul României,” precizează Victor Lascu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Ministerul vrea astfel să creeze și o zonă de agrement la marginea digului de beton. Groapa Văcărești a fost înființată în 1987 și are o suprafață de 183 de hectare, din care statul deține 180. Zona a fost gândită inițial ca lac de acumulare. După ce a fost umplut cu apă în 1989, s-a transformat treptat într-o deltă în care trăiesc acum peste 90 de specii de păsări și zeci de specii de mamifere. 

Sursa: Digi24
Foto: www.igloo.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.