FB Promo
Cu metroul la judecata
Vizite: 1530
16 decembrie 2015
Cu metroul la judecata
Cu metroul la judecata
Share |

Dosarul licitației trucate pentru noile trenuri de metrou ajunge pe masa judecătorilor. Un angajat al Metrorex, membru al comisiei de licitație, dar și managerul de proiect din partea firmei spaniole care a câștigat licitația sunt acuzați de trucarea concursului. Înțelegerea viza achiziția a cel mult 51 de trenuri care ar fi trebuit să circule pe viitoare Magistrală 5 Drumul Taberei - Pantelimon și se ridica la 310 milioane de euro, relateaza Digi24.

Dosarul trimis în instanță arată că practic, spaniolii de la CAF erau în permanență cu un pas înaintea competitorilor. Angajatul Metrorex care reprezenta interesele metroului avea o relație apropiată cu unul dintre membrii comisiei de evaluare, spun procurorii. Anchetatorii au găsit în calculatorul reprezentantului CAF în România inclusiv evaluările interne ale Metrorex, care cuprindeau plusurile și minusurile descoperite în cazul ofertelor tuturor competitorilor. La începutul lunii martie, Metrorex a atribuit firmei spaniole CAF contractul. Românii de la Astra Arad și francezii de la Alstom, care au participat la concurs, au contestat licitația, iar apoi au intervenit și procurorii anti-corupție.

DNA mai anchetează alți 3 angajați Metrorex, toți membri ai comisiei de evaluare a ofertelor. Aceștia au făcut o vizită de lucru în Spania, cu scopul oficial de a afla mai multe informații despre metrourile CAF. Procurorii spun că s-ar fi întâmplat exact invers, căci angajații Metrorex au fost cei care le-au oferit spaniolilor informații confidențiale.

Foarte probabil, vor urma și alte dezvăluri ale DNA-ului, căci interceptările telefonice arată că mita spaniolilor ajungea inițial la fiul unui alt angajat al Metrorex și de acolo, mai departe. Acesta avea o firmă de traduceri la care au apelat spaniolii, desigur, plătind mult peste prețul pieței. Așa cum apare în stenogramele DNA, de intermedierea contractului de traduceri s-a ocupat reprezentantul spaniolilor de la CAF, un alt român anchetat și el de mai multe luni.

Procedura de achiziție este în prezent suspendată. Și există riscul ca la inaugurarea magistralei cinci să nu existe vagoane noi pentru circulație, caz în care vor fi reintroduse în uz trenurile vechi, din vremea comunismului. Spaniolii de la CAF au mai câștigat o licitație cu Metrorex prin care au livrat 16 garnituri pentru magistrala doi, în valoare de 100 de milioane de euro. Sunt trenurile care erau mai late decat unele stații și a fost nevoie să fie tăiate peroanele îcâteva stații

Sursa: Digi24
Foto: incont.stirileprotv.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.