FB Promo
Cateva zeci de studenti au protestat in fata Prefecturii Timis
Vizite: 1319
6 mai 2015
Cateva zeci de studenti au protestat in fata Prefecturii Timis
Cateva zeci de studenti au protestat in fata Prefecturii Timis
Share |

Un grup de aproximativ 50 de studenți de la Universitatea de Vest și de la Universitatea Politehnica Timișoara au demarat un protest în fața Prefecturii Timiș, miercuri dimineața. Acțiunea este o continuare a unui protest care a avut loc marți seara, când mai mulți tineri au dormit în unul dintre amfiteatrele UVT.

Cele câteva zeci de studenți solicită majorarea procentului de voturi de care tinerii beneficiază în alegerea rectorilor universităților. Pe pancartele afișate în fața Palatului Administrativ se puteau citi următoarele sloganuri: „De ce 25% pentru viitorul României”, „Universitatea înseamnă 90 % studenți, 10% profesori”, “Alegeri rector – 10% studenți, 90% profesori. E normal?”.

La fața locului au venit și mai mulți jandarmi.

Liderii studenților s-au întâlnit cu prefectul Eugen Dogariu pentru a-i prezenta acestuia revendicările.

“Noi dorim ca guvernul și parlamentul, decidenții din țara asta să se aplece mai mult asupra educației. Să trateze educația ca o prioritate națională, cum scrie și în Legea Educației. Principala revendicare în acest moment este reobținerea dreptului pentru studenți de a participa la alegerea rectorului într-o proporție de 25 la sută. Până în 2011 participam într-o proporție de 25 la sută, după schimbarea legii din 2011 participăm într-o proporție mult mai mică, sub 10 la sută, undeva la 5-6 la sută, variază în funcție de universitate.

Asta este principala revendicare, pentru că urmează alegeri pentru rector în toamna acestui an și primăvara anului viitor și ne dorim o schimbare de urgență a Legii Educației în acest sens. Pe lângă asta sunt și celelalte probleme cronice ale educației, sufinanțarea cronică a educației, faptul că legea prevede alocarea a 6 la sută din PIB pentru educație anual și se alocă 2-3 la sută și consecințele subfinanțării sunt foarte multe. Avem un abandon școlar de 40 la sută. Problemele sistemului sunt multe”, spune Vlad Cherecheș, președinte OSUT și vicepreședinte ANOSR.

Studenții au venit la prefectură să transmită un mesaj, au protestat cu banderole la gură pentru a transmite că vocea lor nu este ascultată.

“Am mers la domnul prefect, am discutat cu el, a fost deschis la dialog și a spus că va transmite mesajul nostru mai departe în teritoriu. Sperăm ca guvernul să reacționeze la mișcările noastre și să vedem măsuri concrete. Până acum am avut parte doar de vorbe”, spune Cherecheș.

Studenții au demarat protestul prin mișcarea de ocupare a unui amfiteatru din Universitatea de Vest, marți seara.

“Mergem mai departe, în fiecare seară vom avea dezbateri acolo, în amfiteatru. Se stă acolo, se doarme aoclo. Am început protestul aseară și am avut la dezbateri 70 de oameni, peste noapte au rămas 20 de oameni, care au asigurat permanența și au dormit acolo, au pregătit bannere, banderole pentru astăzi. Acum vom merge la cursuri, prin cămine, pentru a promova mișcarea, mă aștept ca deseară să fie amfiteatrul plin. Continuăm cât e nevoie. Două-trei zile, o săptămână… stăm. O să discutăm cu colegii noștri și dacă deseară la dezbateeri mai sunt idei de acțiuni creative le vom mai face”, spune liderul OSUT.


Studenții din mai multe universități s-au "baricadat" în amfiteatre, dezbat problemele sistemului universitar românesc și refuză să părăsească universitățile până când revendicările lor vor fi acceptate, anunță Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), potrivit Agerpres.

 

 

Sursa: TION
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.