FB Promo
CORUPTIA DIN POLITIA TIMIS | 8 persoane retinute 24 de ore, 6 persoane in arestare preventiva pentru 30 de zile
Vizite: 1310
20 ianuarie 2015
CORUPTIA DIN POLITIA TIMIS | 8 persoane retinute 24 de ore, 6 persoane in arestare preventiva pentru 30 de zile
CORUPTIA DIN POLITIA TIMIS | 8 persoane retinute 24 de ore, 6 persoane in arestare preventiva pentru 30 de zile
Share |

Din cele 8 persoane retinute pentru 24 de ore, initial, doar 6 vor fi duse in fata judecatorilor de la Tribunalul Timis cu propunere de arestare preventiva.

Update: Judecatorii de la Tribunalul Timis au dat verdictul in aceasta seara pentru toti cei implicati in Dosarul de coruptie care priveste Inspectoratul de Poltiei Timis, in ancheta desfasurata de DNA Timisoara. Magistratii au decis masura arestarii preventive pentru 30 de zile pentru toti cei 6 inculpati.

Este vorba de:

Sorin Muntean, seful IPJ Timis, care este acuzat de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Florin Bolbos, adjunct al inspectorului sef al IPJ Timis, cu atributii pe linia de munca ‘rutiera’, care e acuzat de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Marcel Craciunescu, sef al Serviciului Politiei Rutiere Timis, care este acuzat de savarsirea a patru infractiuni de luare de mita

Teodor Pavel, primar al orasului Recas, care e acuzat de instigare la uzurparea functiei, instigare la hartuire si instigare la abuz in serviciu.

Marian Temu, sef al Politiei orasului Recas, care e acuzat de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Adrian Berzescu, sef al Politiei Locale Recas, functionar public aflat in subordinea primarului orasului Recas, care este acuzat de uzurparea functiei si hartuire.

 


Conform DNA Timișoara, “din ordonanțele procurorilor a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarele situații, cu referire la fiecare dintre cei inculpați – Muntean Petru Sorin, Bolbos Florin Mircea, Pavel Teodor, Temu Marian Dorinel și Berzescu Doru Adrian – fiind identificate și probate următoarele:

În cursul lunii octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale și de natură politică ale inculpatului Pavel Teodor, primarul orașului Recaș, inculpații Muntean Petru Sorin și Bolbos Florin Mircea, în calitate de inspector-șef al IPJ Timiș, respectiv de adjunct al inspectorului șef, și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu constând în coordonarea și controlul structurii din subordine. Concret, aceștia au dispus întocmirea unei propuneri către Ministerul Administrației și Internelor pentru radierea postului unui agent de poliție din statele de funcții ale Poliției Orașului Recaș și apoi au avizat propunerea Serviciului resurse umane din cadrul IPJ Timiș de desființare a funcției respective.

Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraș, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui polițist în cadrul altei formațiuni de poliție. În sprijinul aceluiași demers, inculpatul Temu Marian Dorinel, în calitate de șef al Poliției Orașului Recaș, a întocmit documente justificative ce au creat o aparență de legalitate și au stat la baza întocmirii propunerii de radiere a funcției respective, urmărind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menținut pe același post de conducere, dar și un interes pentru altul, constând în satisfacerea intereselor economice și politice ale primarului Pavel Teodor.

În același scop, inculpatul Berzescu Doru Adrian, în calitate de șef al Poliției Locale Recaș, s-a implicat personal în activități de supraveghere a agentului de poliție, fără drept și fără a avea un interes legitim, folosindu-se și de subordonații săi, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menită a conduce la îndepărtarea acestuia din funcția pe care o exercita în mod legal în cadrul Postului de Poliție Recaș.

Activitățile de urmărire au constat în supravegherea neautorizată de către judecător a agentului de poliție, atât în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, cât și în timpul liber, executând capturi de imagini în locurile frecventate de acesta, cât și la domiciliul său. Inculpatul Berzescu Doru Adrian chiar a întocmit rapoarte din care reieșea că atât agentul de poliție vizat, cât și alți angajați ai Poliției Recaș, s-ar afla în timpul programului de lucru în alte locuri decât cele stabilite conform ordinelor interne.

Această procedură, dispusă de inculpatul Muntean Petru Sorin, a fost aprobată ca urmare a instigării venite din partea inculpaților Pavel Teodor și Milutinovici Eugen, în scopul asigurării controlului asupra activității Poliției Recaș, prin evitarea constatării și sancționării faptelor comise de persoane din cercul relațional al celor doi și satisfacerea intereselor politice și economice ale acestuia din urmă. Prin exercitarea defectuoasă a atribuțiunilor de serviciu, inculpații a vătămat interesele legitime, pe de o parte, ale IPJ Timiș – Poliția Orașului Recaș, iar pe de altă parte a vătămat interesele legitime ale agentului de poliție, prin crearea unei situații/stări familiale <<disfuncționale>> ( probleme de sănătate ale părinților, mutarea soției la un alt loc de muncă, mutarea fiicei la o altă școală, cheltuieli cu naveta, carburant, mașină), afectarea stării de sănătate a părții vătămate, stabilitatea la locul de muncă”.

În privința celorlalte persoane reținute în dosar, Crăciunescu Nicușor Marcel – șef al Serviciului politiei rutiere Timiș, a ofițerilor Bledea Cosmin și Gîrbaci Vasilică, au fost identificate și probate, potrivit DNA Timișoara, următoarele cazuri: “În luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Nicușor Marcel, în calitate de șef al Serviciului politiei rutiere Timiș, a pretins și primit de la inculpații Bledea Cosmin și Gîrbaci Vasilică, pentru a propune avansarea acestora în grad profesional înainte de termen, două seturi (8 bucăți) jante Mercedes Clasa E și anvelope pentru autoturismul personal.

Pe data de 25 martie 2014, conform celor promise de inculpatul Crăciunescu Nicușor Marcel, cei doi inculpați au fost avansați la gradul profesional următor, respectiv acela de comisar de poliție. La sfârșitul anului 2013 - începutul anului 2014, inculpatul Crăciunescu Nicușor Marcel a pretins și primit de la doi agenți de poliție un set de anvelope (4 bucăți) pentru autoturismul marca Mercedes ML aparținând soției sale, precum și un televizor LCD. Ca urmare a remiterii acestor bunuri, unul dintre agenți a fost mutat, conform dorinței sale, în cadrul Compartimentului accidente grave din cadrul Serviciului poliției rutiere, iar celălalt a scăpat nesancționat pentru abaterile constatate în activitatea sa (ca urmare a efectuării unui control)”.

 Procurorii anticorupție au solicitat Tribunalului Timiș arestarea preventivă pentru 30 de zile a următorilor: Muntean Petru Sorin, Berzescu Doru Adrian, Bolbos Florin Mircea, Crăciunescu Nicușor Marcel, Pavel Teodor și Temu Marian Dorinel. Potrivit surselor judiciare, procurorii DNA au decis, ieri, ca ofițerii Cosmin Bledea și Vasilică Gîrbaci, ambii acuzați de dare de mită, să fie cercetați sub control judiciar.

Sursa: Opinia Timisoarei
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.