FB Promo
Aviz unanim in Senat pentru „familia traditionala”
Vizite: 3047
2 noiembrie 2016
Aviz unanim in Senat pentru „familia traditionala”
Aviz unanim in Senat pentru „familia traditionala”
Share |

Comisia juridică a adoptat, marți, cu unanimitate de voturi, un raport de admitere a inițiativei cetățenești privind modificarea Constituției, în sensul redefinirii familiei ca uniune dintre un bărbat și o femeie, modificarea legii fundamentale urmând a se face printr-un referendum național, transmite News.ro, relateaza Digi24.

Membrii Comisiei juridice au adoptat raportul de admitere cu unanimitate de voturi. Reprezentanții Asociației ACCEPT au precizat în dezbaterile din Comisia juridică că în Codul Civil este prevăzută căsătoria ca fiind uniunea dintre bărbat și femeie.

„A veni și a încărca textul constituțional și a ieși din varianta actuală, căsătoria dintre soți, pentru a induce și înflorituri, bărbat, femeie... Eventual putem introduce și elemente legate de vârstă, de forma și fondul instituției familiei, ar aduce în Constituție norme care de fapt țin de Codul Civil”, a spus vicepreședintele ACCEPT, Romanița Iordache.

În avizul Consiliului Legialativ se menționează că, pentru asigurarea unei reglementări complete, proiectul trebuie să cuprindă, într-un articol distinct, și norma privind supunerea spre aprobare, prin referendum, a revizuirii Constituției. Președintele de ședință, Ovidiu Donțu, a afirmat în cadrul ședinței că există mai multe decizii ale Consiliului European care nu împiedică adoptarea unei astfel de propunere de revizuire la nivel național. „Avem avizul Consiliului Legislativ, prin care se menționează să se pot introduce referiri legate de referendumul de revizuire a Constituției”, a spus Donțu. Senatorul PSD a mai afirmat că prevederea privind familia ca uniune între femeie și bărbat este prevăzută în Codul Civil. „Practic, problema pe care o avem astăzi în atenție este dacă ridicăm la rang constituțional o normă juridică existentă astăzi în legislația românească”, a arătat Ovidiu Donțu.

Senatorul Sebastian Grapă a afirmat în cadrul dezbaterilor că statul român este unul laic, iar această modificare constituțională nu are ca izvor o doctrină religioasă. „Vă vorbește un cetățean al acestei republici, tată a trei copii, trei fetițe. Există o normalitate de la care nu avem voie să ne îndepărtăm”, a spus Grapă, adăugând că „cea mai mare realizare pe care Dumnezeu a lăsat-o omului este aceea de a procrea și de a se înmulți. Această înmulțire se face așa cum știm noi cu toții. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar înseamna o autoritate în materie de judecată care să stabilească că un cuplu, cum vreți dumneavoastră să îl numiți, să poată să înfieze”, a mai afirmat Grapă, adăugând că este vorba de „un cuplu el-el sau un cuplu ea-ea”.

Proiectul de revizuire a legii fundamentale a fost depus la Parlament în primăvară, însoțit de trei milioane de semnături. Semnăturile au fost strânse de „Coaliția pentru Familie”. Organizația și-a propus modificarea articolului 48, alineatul 1, din Constituția României în sensul definirii căsătoriei ca fiind „uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

Revizuirea Constituției poate fi făcută prin inițiativă cetățenească dacă se reușește strângerea a 500.000 de semnături de la cetățenii români cu drept de vot provenind din cel puțin jumătate din județele țării.

Din „Coaliția pentru Familie" fac parte 23 de asociații și ONG-uri, iar comitetul de inițiativă este multiconfesional: ortodocși, catolici, greco-catolici, baptisti și penticostali.

Sursa: Digi24
Foto: Prosperity
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.