FB Promo
Apa, problema mare in subteranul bucurestean
Vizite: 1216
15 decembrie 2015
Apa, problema mare in subteranul bucurestean
Apa, problema mare in subteranul bucurestean
Share |

Ca și cum întârzierile și conflictele provocate de finanțare nu ar fi fost de ajuns, șantierul noului metrou din București se confruntă cu o nouă problemă. Pământul a început să se surpe în zona Eroilor după ce Cârtița care sapă tunelul a dat de un puț de drenare a apei. Apa este o problemă mare în subteranul bucureștean. Construit la nivelul pânzei freatice Metroul din Capitală are parte constant de infiltrări. La stațiile deja construite nu există riscul ca pământul de deasupra să se taseze. Însă poate să afecteze tunelurile, relateaza Digi24.

Constructorii metroului bucureștean încă încearcă să afle ce s-a întâmplat în Zona Eroilor, unde pământul a început să se taseze după un incident care a avut loc în subteran în locul în care noua magistrală se unește cu cea deja existentă.

Repetto Marcelo, inginer din partea constructorului, întrebat dacă este vorba de o eroare de proiectare: „Nu, a fost un incident. Geologia a fost foarte grea și se întâmplă. Când a intrat scutul în stație am avut o pierdere mare de apă. Asta s-a întâmplat. Am avut puțurile active. Dar s-a întâmplat ceva ce nici noi exact nu am înțeles. Un flux ciudat”.

Dan Costescu, ministrul Transporturilor: „Nu am spus așa ceva, am spus că aceste fenomene se întâmplă tot timpul când se sapă o galerie. Studiile topo se fac de obicei pe canalul de excavație. Sunt, evident, mai ales într-un oraș cu o istorie mare și cu mai multe straturi de construcțier pe sute de ani deja, sunt zone care nu sunt controlate. Au fie, am găsit caverne, construcții subterane, am găsit pur și simplu zone de nisip”.

Mai multe familii au fost evacuzate din zonă și vor fi cazate la hotel pe banii Metrorex până când va fi eliminat orice risc de surpare. Nu este prima problemă de acest gen care apare în cei 40 de ani de când se lucrează în subsolul Capitalei. Construcția metroului bucureștean a fost tot timpul o lupta aprigă cu apele subterane, dar și cu Dâmbovița. Metrorex are echipe speciale de noapte care se ocupă de izolarea infiltrațiilor din tuneluri. Dacă nu este oprită, apa dură din subteran dă naștere unor formațiuni de calcar greu de înlăturat.

Iar în 1987 a avut loc un incident mult mai grav decât cel de acum la Eroilor. Ploaia toren?iala oi, cel mai probabil, operarea greoita a unui excavator au dus la spargerea unui canal colector al Dâmboviței. Apa a devastat stația Unirii 2 și a inundat și stația Unirii 1. Iar inundația a picat în cel mai rău moment cu putință. Chiar înaintea unei vizite a lui Mihail Gorbaciov în timpul căreia Nicolae Ceaușescu voia să îi arate metroul.

Până la urmă lucrările au fost refăcute și, oficial, nimeni nu a fost pedepsit. În cazul incidentului de acum de la Stația Eroilor, Profit.ro scrie că orice pagubă ar putea fi acoperită de compania de asigurări Generali dacă se va dovedi că tasarea pământului s-a produs din cauza unei erori a constructorilor. Asta deoarece consorțiul format din Astaldi, FCC, Delta ACM, AB Construct ar fi cumpărat o poliță care acoperă toate riscurile posibile. Inclusiv o surpare a terenului.

Sursa: Digi24
Foto: lataifas.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.