FB Promo
Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte miercuri asupra sesizarii referitoare la nerecunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex
Vizite: 917
29 noiembrie 2016
 Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte miercuri asupra sesizarii referitoare la nerecunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex
Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte miercuri asupra sesizarii referitoare la nerecunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex
Share |

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) urmeaza sa se pronunte marti in cazul sesizarii fata de dispozitiile din Codul civil referitoare la nerecunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex. Pe 27 octombrie, Curtea a amanat pentru 29 noiembrie pronuntarea in acest caz, data la care va decide daca va trimite Curtii de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg o serie de intrebari, scrie Agerpres.

"A trebuit sa amanam pentru ca (...) partile au depus o cerere prin care se solicita Curtii de Justitie Europene cateva intrebari preliminare cu privire la pozitia lor fata de aceste aspecte. De asemenea, si acum unele parti au depus memorii suplimentare, ba chiar au cerut sa analizam mai cu atentie situatia", a anuntat atunci presedintele CCR, Valer Dorneanu.

In iulie, Asociatia ACCEPT si Coalitia anti-discriminare au prezentat cazul sotilor Relu Adrian Coman si Robert Clabourn Hamilton, cetatean american, care au dat in judecata statul roman in urma refuzului de recunoastere a casatoriei lor care a fost oficiata in 2010 la Bruxelles.

Pe de alta parte, in luna mai, Coalitia pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativa de revizuire a Constitutiei, care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, initiativa fiind semnata de 3 milioane de cetateni.

In luna iulie, CCR a constatat ca aceasta propunere legislativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei indeplineste conditiile privind exercitarea initiativei.

Curtea indica, in motivarea deciziei, ca prin inlocuirea sintagmei 'intre soti' cu sintagma 'intre un barbat si o femeie' se realizeaza doar o precizare in privinta exercitarii dreptului fundamental la casatorie.

'Examinand redactarea art. 48 alin. (1) din Constitutie, propusa de initiatorii revizuirii, Curtea constata ca aceasta nu este de natura sa faca sa dispara sau sa inlature, elimine ori anuleze institutia casatoriei. De asemenea, toate garantiile dreptului la casatorie, astfel cum sunt consacrate in textul constitutional de referinta, raman neschimbate. Prin inlocuirea sintagmei 'intre soti' cu sintagma 'intre un barbat si o femeie' se realizeaza doar o precizare in privinta exercitarii dreptului fundamental la casatorie, in sensul stabilirii exprese a faptului ca aceasta se incheie intre parteneri de sex biologic diferit, acesta fiind, de altfel, chiar semnificatia originara a textului', se explica in motivare.

Sursa: Digi24
Foto: ACC Romnia
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.