FB Promo
Ursula von der Leyen, noua sefa a Comisiei Europene | Charles Michel ales presedinte al Consiliului European
Vizite: 727
3 iulie 2019
Ursula von der Leyen, noua sefa a Comisiei Europene | Charles Michel ales presedinte al Consiliului European
Ursula von der Leyen, noua sefa a Comisiei Europene | Charles Michel ales presedinte al Consiliului European
Share |

Liderii celor 28 de state UE au ajuns la o înțelegere privind funcțiile de top de la nivelul instituțiilor europene, după trei zile de negocieri dure la Bruxelles. Ursula von der Leyen a fost propusă șef al Comisiei Europene, iar Charles Michel ales președinte al Consiliului European. De asemenea, Cristine Lagarde e candidată pentru Banca Centrală Europeană, iar Joseph Borrell Fonteles, înalt reprezentant pentru politică externă, relateaza HotNews.

Angela Merkel s-a abținut la votul în cazul Ursula von der Leyen, motivând regulile electorale germane. Acordul liderilor europeni pentru aceste nominalizări mai trebuie validat și de Parlamentul European printr-un vot cu majoritate simplă. 

De asemenea, la nivelul Consiliului s-a recomandat ca Frans Timermmans și Margrethe Vestager să fie prim-vicepreședinți cu cel mai înalt nivel de decizie ai Comisiei Europene.

În timpul summit-ului de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru ajungerea la un compromis acceptabil pentru toate statele membre, care să asigure stabilitatea și eficiența instituțiilor europene pentru următorul ciclu instituțional, potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale. Șeful statului a afirmat că România sprijină instituții europene solide și eficiente, capabile să genereze rezultate în linie cu așteptările cetățenilor europeni, iar viitorii lideri europeni vor trebui să dea dovadă de viziune, pragmatism și determinare în realizarea obiectivelor comune stabilite în Agenda Strategică a Uniunii pentru următorii cinci ani. „Pentru aceasta este necesar ca instituțiile europene să lucreze în strânsă coordonare cu statele membre, cu deschidere spre decizii consensuale, în baza principiului cooperării sincere și loiale, spre interesul și beneficiul tuturor cetățenilor”, precizează sursa citată. 

Potrivit unor surse oficiale, România a susținut-o pe Ursula von der Leyen, obținând tot ce a negociat. 

Europarlamentarul Siegfried Mureșan consideră că adjudecarea de către Franța a șefiei Băncii Centrale Europene face ca șansele Laurei Codruța Koveși la șefia parchetului european cresc. „De la începutul procedurii de alegere a doamnei Kovesi în poziția de procuror șef european am spus că șansele domniei sale vor crește după alegerile europarlamentare, deoarece prioritățile Franței vor fi altele. În urmă cu două săptămâni am spus clar într-un interviu că prioritatea Franței este poziția de președinte al Băncii Centrale Europene. Astăzi s-a decis exact asta: Franța va da viitorul președinte al Băncii Centrale Europene. Fac aici următoarea afirmație: astăzi au crescut șansele doamnei Kovesi de a deveni procuror șef european”, a scris Siegfried Mureșan, pe Facebook.

Socialiștii europeni s-au declarat marți „profund dezamăgiți” de nominalizările pentru conducerea principalelor instituții ale UE decise de liderii europeni. „Această propunere este profund dezamăgitoare pentru noi. Grupul nostru a rămas ferm în apărarea democrației europene și nu vrem să moară sistemul capului de listă, sau Spitzenkandidat'', a menționat într-o declarație Iratxe Garcia, lidera Grupului Social-Democrat din Parlamentul European. „Este inacceptabil ca guvernele populiste reprezentate în Consiliu să excludă cei mai buni candidați doar pentru că ei au apărat statul de drept și valorile noastre europene comune”, a adăugat eurodeputata socialistă. Polonia, Ungaria și Italia, care alături de alte câteva state au blocat obținerea conducerii Comisiei Europene de către popularul Manfred Weber sau de către socialistul Frans Timmermans, care au fost amândoi ''cap de listă'' ai familiilor lor politice din Parlamentul European, scrie Agerpres.

Sursa: HotNews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.