FB Promo
Ungaria face un gard de sarma ghimpata anti-refugiati si la granita cu Romania, de la granita cu Serbia, circa 26 de km, pana deasupra raului Mures
Vizite: 2051
15 septembrie 2015
Ungaria face un gard de sarma ghimpata anti-refugiati si la granita cu Romania, de la granita cu Serbia, circa 26 de km, pana deasupra raului Mures
Ungaria face un gard de sarma ghimpata anti-refugiati si la granita cu Romania, de la granita cu Serbia, circa 26 de km, pana deasupra raului Mures
Share |

Guvernul Ungariei a decis sa inceapa lucrarile de pregatire la sol pentru construirea unui gard la granita cu Romania pentru a tine departe imigrantii in cazul in care acestia si-ar schimba ruta de traversare dinspre Serbia, a anuntat ministrul de Externe Peter Szijjarto, citat de Reuters. Szijjarto a mai spus ca a informat Ministerul roman de Externe in legatura cu construirea noului gard, care va prelungi gardul deja existent de 175 km cu cativa kilometri de-a lungul frontierei cu Romania, pana deasupra raului Mures, relateaza HotNews.

"Am decis sa incepem lucrarile de pregatire pentru construirea unui gard incepand de la granita comuna Ungaria - Serbia - Romania, care va avea o lungime rezonabila, pentru cazul in care presiunea migrantilor se va schimba dinspre Serbia spre Romania", a spus ministrul maghiar de externe intr-o conferinta de presa.
 

Peter Szijjarto

Reamintim ca Ungaria a construit un gard la granita cu Serbia, a adoptat legi draconice privind imigratia ilegala, a trimis militari la granita de sud si a decretat stare de criza in judetele de la granita cu Serbia - totul pentru a opri refugiatii si imigrantii care vin din Orientul Mijlociu si nordul Africii spre Germania, via Ungaria.

Confruntati cu cvasi-imposibilitatea de a intra in Ungaria, migrantii aflati in Serbia vor cauta noi rute de tranzit spre Germania, a avertizat marti Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati. Una dintre rute ar putea fi intrarea dinspre Serbia spre Ungaria prin Romania, se teme acum guvernul maghiar.

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat ca a decis sa construiasca gardul de sarma ghimpata de la granita cu Serbia pentru a apara valorile crestine ale Europei in fata invaziei refugiatilor si imigrantilor musulmani. El a fost aspru criticat atat de opozitia interna, cat si de inalti oficiali europeni.

Din punct de vedere juridic, un refugiat/azilant odata patruns pe teritoriul altui stat trebuie inregistrat acolo. Din acest motiv Ungaria incearca sa scape de obligatia de a gestiona procesul dificil al identificarii, amprentarii si procesarii a mii de oameni care intra ilegal pe teritoriul ei incercand sa-i opreasca pur si simplu prin ridicarea acestor garduri. Chiar daca refugiatii declara ca vor sa ajunga in Germania, in cazul in care cererea de azil le va fi respinsa acolo, responsabilitatea returnarii in tara de origine revine tarii prin care au intrat in UE.

UPDATE ora 16.43:
Ministerul roman de Externe spune intr-un comunicat ca a fost informat de MAE maghiar "cu puțin timp înainte de a fi anunțată public" intentia de a construi un gard de sarma ghimpata. MAE considera ca ridicarea unui gard intre doua state membre UE "nu este un gest corect din punct de vedere politic".

Reactia completa a MAE roman:

Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la această intenție cu puțin timp înainte de a fi anunțată public.

MAE a  informat în timp util, de urgență, factorii de decizie competenți din România în legătură cu această situație.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene și care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziție a fost deja comunicată părții ungare.

 
Sursa: HotNews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.