FB Promo
Tzipi Hotovely - adjuncta premierului Benjamin Netanyahu: Tarile ar trebui sa-si mute ambasadele la Ierusalim, singura capitala a Israelului
Vizite: 1163
22 aprilie 2018
Tzipi Hotovely - adjuncta premierului Benjamin Netanyahu: Tarile ar trebui sa-si mute ambasadele la Ierusalim, singura capitala a Israelului
Tzipi Hotovely - adjuncta premierului Benjamin Netanyahu: Tarile ar trebui sa-si mute ambasadele la Ierusalim, singura capitala a Israelului
Share |

„Nu văd niciun motiv să așteptăm, nu văd niciun motiv să rescriem istoria, este o singură versiune, care este foarte clară: Ierusalim este capitala Israelului”, a declarat Tzipi Hotovely, adjuncta premierului Benjamin Netanyahu, în interviul acordat pentru „Pașaport diplomatic”, relateaza Digi 24.

 

Doar păsările sunt libere în Gaza. Așa spun locuitorii de aici despre stilul de viață pe care sunt forțați să îl ducă și împotriva căruia protestează tot mai des. Din Gaza nu se intră și nu se iese decât cu acordul Israel. La fel se fac și afacerile. Până și pescuitul în Mediterană poate fi făcut doar pe o porțiune controlată. Pentru că teritoriul este controlat de Hamas, organizație considerată teroristă de israelieni, măsurile de siguranță impuse îi afectează pe toți cei aproape 2 milioane de locuitori ai Fâșiei.

 

Balazs Barabas: Gaza este văzută de mulți drept cea mai mare închisoare din lume. Cum se poate dezvolta un teritoriu dacă populația de acolo nu are cum să călătorească, să facă importuri și exporturi, să facă orice tip de comerț?

Tzipi Hotovely: În primul rând, vreau să vă salut. Este prima mea vizită în România și sunt foarte fericită să particip la emisiunea dvs. Și mă bucur că începeți cu situația din Gaza, comunitatea internațională este foarte interesată să afle care va fi viitorul oamenilor din Gaza. Dar trebuie să ne amintim cine conduce astăzi Gaza. Gaza este condusă de o organizație teroristă, numită Hamas. Iar adevărata problemă este faptul că Hamas, o organizație susținută de Iran, cu milioane de dolari care vin din Teheran, controlează acum Gaza. Cred că aceasta este principala problemă și vrem să fim siguri că, comunitatea internațională își va folosi resursele pentru a avea grijă de populație, să nu permită ca banii să fie folosiți de această organizație teroristă care folosește banii într-un singur scop: să se asigure că Israel nu va exista pe harta Orientului Mijlociu.

Balazs Barabas: Da, dar Hamas înseamnă câțiva oameni, iar locuitorii din Fâșia Gaza nu au nicio vină pentru ceea ce face Hamas. Vreau să vă dau un exemplu, echipa noastră a fost în Fâșia Gaza în 2014, după 3 zile de bombardamente și una dintre ținele principale era fabrica de ciocolată, care nu pare să fi fost o țină strategică. Ce încearcă Israel să facă pentru a ajuta populația din Fâșia Gaza, nu pe Hamas, ca să se dezvolte?

Tzipi Hotovely: În primul rând, nu este datoria noastră să îi ajutăm pe oamenii din Gaza.

 

Balazs Barabas: Este, dacă vorbim despre ridicarea restricțiilor și de a le permite să facă import, export și să aibă schimburi comerciale.

Tzipi Hotovely: Acestea sunt lucruri care se întâmplă deja. Gaza astăzi este deschisă, vorbim despre 400 de camioane care livrează bunuri în Gaza, aproape tot ce vă puteți imagina, de la mâncare, la medicamente. Ai tot ce îți trebuie în Gaza, dar adevărata problemă este faptul că, repet, Israel nu controlează Fâșia Gaza. Israel doar se protejează de tunelele terorii, de regimul de teroare care de fapt amenință civilii din Israel. Gândiți-vă: ar fi putut folosi toată susținerea internațională, vorbim despre sute de milioane de dolari, bani care vin de la comunitatea internațională și intră în școlile lor etc. Ar fi putut să îi folosească pentru a face populația să prospere. Dar ce au făcut, ce au ales să facă, a fost să construiască un întreg oraș, în subteran, cu un singur scop: să facă atacuri teroriste asupra satelor și orașelor israeliene. Asta face Hamas. În loc să întrebăm ce poate Israel poate să facă pentru Gaza, cred că am făcut mai mult decât suficient, când am fost atacați din Fâșia Gaza, cred că, comunitatea internațională ar trebui să se întrebe: cum putem învinge Hamas?

Israelul consideră Iranul inamicul numărul unu și pentru că el este dușmanul mai mare, israelienii au făcut alianțe cu țări arabe care au aceeași aversiune pentru persani. Tânărul prinț încoronat al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman Al Saud, căruia i se spune pe scurt MBS, a făcut în ultima vreme declarații care par să schimbe susținerea tradițională pe care țara sa o acordă cauzei palestiniene.

Balazs Barabas: Ați menționat Iran ca susținător al Hamas, dar și Arabia Saudită este un susținător al cauzei palestiniene, în întregul ei. Iar Israel are legături foarte bune cu Arabia Saudită. Ia Israel în calcul să ceară Arabiei Saudite să slăbească legăturile cu palestinienii?

Tzipi Hotovely: Lumea arabă s-a schimbat dramatic, după cum știți. În regiune multe țări s-au destrămat, cele mai multe țări și-au dat seama că cea mai mare amenințare este faptul că Iran a intrat într-un program nuclear. Când ne uităm la felul în care țările noastre văd regiunea, principalul scop, cu tot respectul pentru chestiunea palestiniană, este stoparea Iran în obținerea armei nucleare și cred că la acest nivel colaborăm, avem interese comune și cred că dacă mâine dimineață, conflictul israeliano-palestinian ar fi rezolvat, și cred că mulți premieri ai Israel și-ar dori să se întâmple acest lucru, dar din păcate nu ar rezolva problema cea mai mare a regiunii, lucrul care chiar creează instabilitate. Știți că nu mai avem unele țări, Libia s-a destrămat, Siria este într-un război civil care a ucis jumătate de milion de oameni, gândiți-vă! Conflictul israeliano-palestinian, într-o sută de ani, a avut 22 de mii de victime. Iar în Siria, în 5 ani, au murit jumătate de milion de oameni, cei mai mulți dintre ei civili care au fost uciși cu brutalitate de Assad. Vedeți proporțiile, acesta chiar este cel mai sângeros eveniment din Orientul Mijlociu, ceva creat cu susținerea regimului iranian și acum este dificil pentru țările europene să realizeze cât de periculos este, dar este foarte periculos.

Terorismul nu mai este de mult doar o problemă specifică Orientului Mijlociu și cei care trăiesc în regiune au câștigat, de nevoie, experiență în combaterea fenomenului. Doar că metodele folosite de anumite țări din zonă, sunt greu de înțeles de restul lumii, unde loviturile militare pe teritoriul altui stat sunt considerate agresiune.

Balazs Barabas: Israel este foarte eficient în lupta împotriva terorismului, fără nicio îndoială. Dar, Israel are intervenții militare, bombardează Siria destul de des și de asemenea, intervine în Liban, împotriva Hezbollah. Dar acestea sunt teritorii străine și să intervii militar pe un teritoriu străin este împotriva legilor internaționale. Care este poziția Israel în această privință?

Tzipi Hotovely: Să redefinim ce face Israel. Noi ne apărăm granițele și facem ceea ce face orice altă țară din lume când trebuie să-și apere granițele. Își folosește forța ca să facă ceea ce trebuie. România ar fi făcut același lucru, SUA luptă la mile de granițele sale ca să apere ceea ce se numește ori interes american, sau interesele societăților vestice. Asta face și Israel. Luptă împotriva islamului radicalist și acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să-l reținem. Iar când luptăm împotriva islamului radicalist și ne apărăm granițele, practic apărăm forțele binelui din societatea vestică, din civilizația vestică, de faptul că ceea ce vor radicaliștii de fapt este că vor să ajungă în Europa. Ei nu vor să se oprească în Israel. Gândiți-vă la atacurile teroriste din multe orașe europene, care au avut loc în ultimii ani, vorbesc despre Paris, Berlin, Barcelona. Niciun loc din Europa nu mai este sigur din cauza islamului radicalist. Iar oamenii din Europa simt că aceasta nu mai este doar o problemă a Orientului Mijlociu. Aceasta este o chestiune globală, o ciocnire a civilizațiilor, cum spunea Hungtinton, aceasta este o ciocnire a civilizațiilor. Israel este în prima linie a frontului, unde apără și proprii oameni, dar și civilizațiile vestice.

Balazs Barabas: Dar intervențiile în Liban pot duce de asemenea la război civil. Nu se teme Israel de această opțiune?

Tzipi Hotovely: Să ne amintim când a intervenit Israel în Liban. Doar după ce au fost trase rachete asupra orașelor noastre, în 2006, al doilea război cu Libanul a apărut pentru că soldații israelieni au fost răpiți de Hezbollah și de asemenea a fost și faptul că toată partea de nord a Israel, până la Tel Aviv, în mijlocul țării, era sub atacul rachetelor. Așa că trebuia să ne apărăm. Nu cred că se aștepta nimeni să stăm și să nu facem nimic. De aceea avem Forțele de Apărare Israeliene (n.r., IDF), aceasta este ideea din spatele lor. Trebuie să ne apărăm. Nu acționăm agresiv ca să cucerim teritorii sau să ne extindem granițele. Scopul nostru principal este să ne ținem în viața țara noastră mică.

Președinții din trei țări care găsesc mereu metode noi de a evita regulile internaționale, Turcia, Rusia și Iran, au avut o întâlnire semnificativă la Ankara. Diplomații știu însă să vadă și dincolo de declarațiile de presă pe care le fac liderii politici și înțeleg că alianțele care azi par solide, se pot destrăma cu rapiditate, dacă interesele o cer.

Balazs Barabas: Președinții Putin, Erdogan și Rouhani s-au întâlnit de curând la Ankara, iar cel puțin două dintre aceste țări nu sunt foarte prietenoase către Israel. Este țara dvs. îngrijorată din cauza relațiilor mai strânse dintre aceste țări?

Tzipi Hotovely: Avem o coordonare foarte strânsă cu rușii, tocmai ne-am reluat relațiile diplomatice cu Turcia în perioada actualului mandat politic. Așa cum știți, relațiile diplomatice nu sunt întotdeauna despre prietenie, câteodată despre interes reciproc. Trebuie să spun că România este în afara relațiilor de interese, este o prietenie adevărată între două țări, de relații diplomatice. Dar cu Turcia este în mod clar o chestiune de interese, și cred că dacă ne uităm la forțele care sunt active în regiune, cred că majoritatea țărilor din regiune ne împărtășesc temerile. Cred că jocurile pe care Erdogan le face sunt câteodată periculoase dar în mod clar avem aliați printre vecinii noștri: Egipt, Iordania, avem și cu Arabia Saudită interese comune. Deci la nivel global, coaliția din care face parte și Israel este destul de mare pentru a putea lupta pericolului cel mai mare, pe care l-am menționat, regimul iranian.

Colonizarea teritoriilor din Cisiordania de către evrei continuă de ani de zile, deși situația este des criticată la nivel internațional. Palestinienii continuă să protesteze de câte ori o nouă bucată de pământ pe care ei o consideră a lor, este confiscată de israelieni. Aceștia, la rândul lor, cred că au dreptul să construiască acolo pentru că sunt proprietarii istorici ai terenului. Această stare de fapt contribuie și ea foarte mult la tensionarea și mai accentuată a conflictului.

Balazs Barabas: Ați folosit cuvintele "Israel cedează teritorii palestinienilor", ceea ce s-a întâmplat în Cisiordania, cu un teritoriu în mare parte autonom. Dar Israel permite să se construiască pe aceste teritorii colonii evreiești. Nu credeți că acest lucru este îi afectează pe palestinieni?

Tzipi Hotovely: Haideți să vorbim despre legătura evreiască. Vorbim despre 4000 de ani de legătură a evreilor cu Iudeea și Samaria. Gândiți-vă la nume, Iudeea, e bazată pe ideea că evreii au o legătură cu aceste teritorii. Deci un lucru pe care nu pot să-l accept este că evreii trebuie transferați dintr-un loc în altul. Eu nu vă ofer să mutați arabii. Eu nu vreau să ofer comunității internaționale să transfere evrei. Odată, în trecut spuneam că este vorba de purificare etnică. Evreii nu pot fi exilați din patria lor. De aceea credem că evreii și arabii pot trăi împreună pe exact aceeași bucată de pământ. Iar dacă vă uitați la colonii, sunt 3% din acest teritoriu numit Iudeea și Samaria. Aceasta nu este problema cu adevărat. În plus, cred că nu casele sunt problema. Terorismul este problema. Atunci când construiești școli și grădinițe, aduci viață în locul acela. Când educi copii mici să nu mai iasă pe stradă doar pentru că sunt evrei, acolo începe violența și acolo cred că e adevărata problemă.Deci nu e un conflict al coloniilor, este cel mai important lucru de care trebuie să ținem cont. Conflictul a început cu idee că evreii care se întorceau în patria lor își reconstruiau patria. Acest a fost principalul motiv care a stat la baza conflictului. Și astăzi, problema nu este despre statul palestinian, ci despre a avea statul Israel.

Balazs Barabas: Este adevărat, dar înainte de asta Israel a cedat teritorii care le-au fost promise palestinienilor ca zone cu autodeterminare, ca ale lor. Deci practic problema este că Israel permite să fie construite colonii evreiești pe teritorii acordate palestinienilor.

Tzipi Hotovely: Nu, nu este o descriere a realității. Descrierea realității este că palestinienii au aruncat pe geam ani de negociere, și nu au vrut să semneze un acord care să spună că este sfârșitul conflictului.

Balazs Barabas: Acordurile de la Oslo, 1993?

Tzipi Hotovely: Acordurile de la Oslo nu au fost finale. Iar și iar au spus că este doar parte a unui program pentru o Palestină mare. Gândiți-vă la cei din Gaza - motivul acelor provocări este că vroiau să se întoarcă acolo unde Israel este astăzi, să ia locul Israelului. Aceasta este marea problemă. Iar ultimul lucru de care trebuie să ne amintim: ca să ai pace, trebuie să ai o conducere. Am avut-o cu Sadat, cu liderul egiptean care a fost destul de curajos să vină în Israel, la Ierusalim și să spună: nu mai vreau să văd vărsare de sânge. Nu mai vreau să moară oameni din cauza conflictelor. Nu vedem acești lideri de partea palestiniană. Vedem în schimb lideri care spun că shaheed, oamenii care ucid nevinovați, sunt sfinți. Este un abuz al ideii de pace. Nu este pace. Trebuie să asigurăm ca următoarele generații vor avea adevărați lideri care vor fi fericiți să trăiască alături de Israel pentru că există spațiu suficient pentru toți.

Cele mai multe țări din lume consideră că recunoașterea Ierusalimului drept capitala Israel nu ajută deloc procesul de pace cu Palestina. SUA insistă însă că acest lucru va accelera o rezolvare și au decis să își mute ambasada de la Tel Aviv, în orașul sfânt, drept cadou pentru cea de-a șaptezecea aniversare a statului Israel, la începutul lunii mai.

Balazs Barabas: Israel dorește să pună un accent mai mare pe chestiunea Ierusalimului ca și capitala țării, ceea ce este intens criticat nu doar de palestinieni, ci și de multe țări din lume. SUA sprijină această idee, prin planul său de a-și muta ambasada la Ierusalim. Nu credeți că acest lucru ar fi o chestiune destabilizatoare în Israel și în regiune?

Tzipi Hotovely: Dimpotrivă. Credem că va stabiliza regiunea. Ce este mai firesc decât a accepta realitatea, istoria, să spunem ce este evident pentru oricine care știe ceva despre istoria universală. și anume că evreii sunt legați de Ierusalim de 3000 de ani. Ierusalim a fost dintotdeauna capitala evreilor, a fost dintotdeauna capitala Israelului. Din ziua fondării statului Israel, prim-ministrul nostru a luat această decizie. E timpul ca comunitatea internațională să își dea seama că prin așteptare, prin refuzul de a recunoaște realitatea și istoria nu fac decât să împingă pacea mai departe. Asta s-a întâmplat în ultimii 25 de ani, oamenii au crezut că Ierusalimul ar trebui să fie ultima chestiune de pe masa discuțiilor. Dar ce s-a întâmplat de fapt: de fiecare dată când s-a discutat problema Ierusalimului palestinienii au plecat pentru că nu au vrut ca conflictul să înceteze. Din păcate, aceasta este concluzia la 25 de ani de negocieri. Când Israel a vrut să încheie un acord de pace și ambele părți erau gata să o facă, Egipt și Israel au semnat un acord de pace valid și real. Au trecut 40 de ani și încă mai avem acordul de pace cu Egipt, am urmat același proces cu Iordania. Dacă palestinienii sunt interesați, atunci ar trebui să nu mai plece de la masa negocierilor. Aici nu e vorba de Ierusalim. E vorba de însăși existența Israelului, de aceea cred că toate țările din lume ar trebui să-și mute ambasadele, așa cum face SUA și cred că acum este ocazia. O ocazie istorică să schimbăm jocul. În loc să tot așteptăm și să fim amenințați... Știți, înainte ca președintele Trump să recunoască Ierusalimul, oamenii spuneau: „Orientul Mijlociu va fi mistuit de flăcări, va fi un război uriaș”. Nu s-a întâmplat aproape nimic. El a recunoscut Ierusalimul, a făcut un pas firesc care ar fi trebuit făcut de mulți ani, de când Israel a fost fondat. Cred că e ceva ce majoritatea țărilor ar trebui să-l facă. Țările ar trebui să-și mute ambasadele în singura capitală a Israelului. Nu văd niciun motiv să așteptăm, nu văd niciun motiv să rescriem istoria, este o singură versiune, care este foarte clară: Ierusalim este capitala Israelului.

Balazs Barabas: Soluția Ierusalimului de Est ca aparținând populației palestiniene nu este acceptabilă?

Tzipi Hotovely: Nu. Partidul meu, Likud, principalul partid din Israel, ca și majoritatea israelienilor sprijină ideea unui Ierusalim unit. Dacă ne uităm din punct de vedere teritorial, ideea de a diviza orașul este una foarte proastă. Nu ar fi mai multă pace prin asta, de fapt contrar opusul. Vor fi mai multe atacuri teroriste împotriva civililor, o insecuritate în caoitala Israelului. Am văzut asta în trecut. De fiecare dată când Israel a cedat un teritoriu, care a fost rezultatul? Că o organizație teroristă s-a instalat acolo. Am văzut asta în nord, în Liban, s-a creat Hezbollah, am văzut în sud, unde Hamas a preluat puterea. Deci când Israel pierde controlul nicio altă forță democratică nu îi ia locul. Doar forțe radicale ocupă locul. Deci aș spune că formulele vechi nu mai funcționează. Ierusalim trebuie să fie unit, dacă vrem ca toate religiile să se simtă confortabil în acest oraș sfânt.

De la momentul înregistrării interviului cu adjunctul de externe al Israel, guvernul României a decis să înceapă demersurile pentru a muta ambasada noastră de la Tel Aviv la Ierusalim. Președintele Iohanis, pe de altă parte, spune că „un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele și implicațiile politice externe ale acestuia." Presa din Israel amintește doar că politica Uniunii Europene legată de acest subiect este diferită și subliniază că România sfidează blocul comunitar.

Sursa: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.