FB Promo
Tantari modificati genetic au fost eliberati in zonele afectate pentru a combate virusul Zika
Vizite: 980
29 ianuarie 2016
Tantari modificati genetic au fost eliberati in zonele afectate pentru a combate virusul Zika
Tantari modificati genetic au fost eliberati in zonele afectate pentru a combate virusul Zika
Share |

Virusul Zika are potențialul unei epidemii la nivel global, spun experții americani. La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății anunță că numărul infectărilor ar putea ajunge la 3-4 milioane de oameni în America Centrală, de Nord și de Sud. Jumătate dintre ei s-ar putea îmbolnăvi doar în Brazilia, cea mai afectată țară. Între timp, încă o țară europeană - Austria - raportează un caz. În total, turiști din șapte țări din Europa ar fi contactat virusul după călătorii în America Latină, relateaza Digi24.

Există încă multă incertitudine în privința asocierii (n.red: cazurilor de microcefalie cu Zika). În mod clar, se poate face o asociere din punct de vedere temporal și geografic, dar există multe locuri unde nu am văzut cazuri și după numărul de oameni afectați nu este posibil să demonstrăm infectarea”, a declarat Bruce Aylward, director adjunct Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit studiului realizat de divizia americană a OMS, nu poate fi exclusă o legătură între virusul Zika și creșterea galopantă a cazurilor de microcefalie din țările latino-americane. Ceea ce încearcă să afle cât mai repede cercetătorii este dacă, în cazul femeilor însărcinate, virusul penetrează placenta și astfel ajunge la făt, sau există o altă cale de transmitere.

Pe de altă parte, există două cazuri atipice de infectare, ce îi îngrijorează și mai mult pe experți.

În primul, este suspectată infectarea cu Zika, printr-o transfuzie cu sânge contaminat, iar în al doilea medicii bănuiesc că virusul s-ar fi transmis prin contact sexual. Deocamdată nu există confirmare pentru niciuna dintre aceste variante.

Tocmai această lipsă de certitudini întreține o stare de neliniște, mai ales în rândul femeilor însărcinate din Brazilia, țara unde răspândirea virusului a devenit explozivă.

"M-am infectat cu Zika în primele săptămâni de sarcină, dar atunci nimeni nu își făcea griji din cauza asta. Când au apărut aceste teorii, și eu și soțul meu am intrat în panică."

- Pentru mine, povestea asta nu este o preocupare constantă. Dar zilele trecute, când am ieșit din casă, m-am trezit atacată de un roi de țânțari. M-am speriat. Deci, da, și eu și familia suntem îngrijorați.

În timp ce autoritățile braziliene și din alte țări latino-americane au pornit o campanie de exterminare a țânțarilor, o companie din Statele Unite a venit cu altă soluție. Biologii americani au modificat genetic 25 de milioane de țânțari.

„Când se împerechează cu o femelă din sălbăticie, toți puii rezultați vor muri. Având în vedere că o femelă de țânțar poate depune în jur de 500 de ouă în timpul vieții, prin această tehnică vor fi cu 500 de țânțari mai puțin la maturitate”, explică Hadyn Parry, expert OXITEC.

Țânțarii modificați genetic au fost eliberați în zonele locuite de oameni pentru a exploata la maximum șansa de a reduce ciclul de reproducere a insectelor, și ca urmare, rata infectărilor la oameni. Până acum, susțin biologii, eliberarea insectelor modificate genetic a dus la reducerea cu 82 la sută a larvelor care permit perpetuarea speciei responsabile pentru răspândirea virusului Zika.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români asupra riscului de infecție cu virusul Zika (ZIKV) în unele zone ale lumii, ca urmare a anunțului Organizației Mondiale a Sănătății privind epidemia cu transmitere locală a acestui virus în mai multe țări: Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela.

Pentru cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în zone cu transmitere locală a virusului Zika, se recomandă măsuri de protecție personală împotriva înțepăturii țânțarilor (atât în incinte, cât și în exterior, mai ales pe timp de zi - când este intervalul maxim de activitate al țânțarului vector): purtarea de pantaloni lungi și bluze/cămăși cu mânecă lungă, perioada de repaus să fie asigurată în spații prevăzute cu aer condiționat sau cu plase pentru țânțari, chiar și în timpul zilei. Cetățenii care prezintă simptome compatibile cu infecția cu virus Zika în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă / țară afectată, sunt sfătuiți să se adreseze medicului și să specifice dacă au călătorit recent în astfel de zone / țări.

Sursa: Digi24
Foto: erat.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.