Ce nu au recunoscut guvernanții spun răspicat petroliștii: statul nu va vedea mai mulți bani pentru gazele și petrolul extrase din România. Deși a întârziat cu doi ani recalcularea redevențelor plătite de companii pentru resursele naturale, Guvernul se pare că a renunțat la ideea să pună taxe mai mari companiilor, în condițiile în care acum prețul țițeiului este mult mai mic, relateaza Digi24.
Actualul nivel de redevențe nu va fi schimbat, spun reprezentanții companiilor petroliere, chiar dacă ar fi trebuit modificat încă de anul trecut. Va rămâne cel mult 13,5% din valoarea resurselor, în funcție de dimensiunea zăcământului.
Artur Stratan, președinte la Asociația Companiilor Petroliere: „Nu va exista o mărire fizică, o mărire nominală a acestor procente de redevență. Se pare că vor rămâne cele vechi. Dar statul propune impozitarea adițională a profiturilor industriei petroliere, cu un așa-zis impozit petrolier”.
După ultima întâlnire cu Fondul Monetar Internațional, reprezentanții Guvernului s-au ferit să spună dacă statul a renunțat la creșterea acestor taxe.
În plus, deși statul spune că vrea să atragă mai multe investiții în exploatarea resurselor naturale, ultima rundă de licitații pentru zonele bogate în zăcăminte a fost organizată acum cinci ani. Amânarea legii redevențelor face ca noua rundă de licitație să nu poată fi organizată nici anul viitor. La asta se adaugă faptul că de la primele explorări la extragerea cantităților de țiței și gaze din zăcăminte trec peste zece ani.