FB Promo
Rusia reactiveaza un sistem radar din Crimeea. General NATO: Un razboi e putin probabil
Vizite: 946
18 mai 2016
Rusia reactiveaza un sistem radar din Crimeea. General NATO: Un razboi e putin probabil
Rusia reactiveaza un sistem radar din Crimeea. General NATO: Un razboi e putin probabil
Share |

Activarea scutului antirachetă de la Deveselu continuă să facă valuri la nivel înalt. Moscova a anunțat astăzi că va reactiva un sistem radar de pe vremea fostei Uniuni Sovietice în peninsula Crimeea, capabil să detecteze rachete inamice. Liderul trupelor aliate din Olanda încearcă însă să calmeze spiritele - un război între NATO și Rusia este aproape imposibil, spune el, relateaza Digi24.

Invitat la o conferință în Lituania, șeful comandamentului NATO din Olanda a mai temperat spiritele agitate după inaugurarea scutului antirachetă din România și după cele trei incursiuni făcute de aviația rusă, în ultima lună, în Marea Baltică. „Deocamdată nu cred că există posibilitatea izbucnirii unui război convențional cu Rusia. Dar manevrele periculoase făcute de Rusia în regiunea Mării Baltice vor duce, mai devreme sau mai târziu, la apariția unor incidente”, a explicat Salvatore Farina.

„Deocamdată nu cred că există posibilitatea izbucnirii unui război convențional cu Rusia. Dar manevrele periculoase făcute de Rusia în regiunea Mării Baltice vor duce, mai devreme sau mai târziu, la apariția unor incidente.”

Și nu întâmplător, Alianța Nord-Atlantică vrea să-și extindă prezența militară tocmai în această regiune. Summitul de la Varșovia ar trebui să consfințească amplasarea a patru mii de soldați în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia ca măsură de descurajare a oricăror intenții expansioniste ale Rusiei.

Mark Galeotti, profesor de științe politice, Universitatea New York: „Există temerea că statele baltice par vulnerabile și ușor de desprins din Alianță, motiv pentru care Moscova ar fi tentată să facă acest lucru. Iar acest scenariu poate fi evitat prin afișarea unei poziții foarte, foarte dure care să convingă Moscova că nici nu merită să încerce.”

Iar această abordare se regăsește în discursurile oficialilor NATO.

Alexander Vershbow, adjunctul secretarului general al NATO: „Trebuie să reamintim tuturor că suntem totuși o alianță nucleară. Rusia nu trebuie să-și facă iluzii. Dacă ar fi să folosească armamentul nuclear, natura acestui conflict s-ar schimba și NATO, ca alianță nucleară, va avea capacitatea să riposteze.”

Sursa: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.