FB Promo
Rusia ar putea ocoli sanctiunile UE chiar cu banii Occidentului
Vizite: 1009
17 martie 2016
Rusia ar putea ocoli sanctiunile UE chiar cu banii Occidentului
Rusia ar putea ocoli sanctiunile UE chiar cu banii Occidentului
Share |

Uniunea Europeană se teme că Rusia va ocoli sancțiunile și o va face chiar cu bani veniți din Vest. Oficialii de la Bruxelles avertizează băncile să nu cumpere obligațiunile Rusiei. Dacă împrumută Kremlinul, șansele sunt ca banii să meargă tocmai la companiile aflate sub sancțiuni. Iar totul ar fi perfect legal, relateaza Digi24.

Rusia speculează zonele gri ale sancțiunilor - aceasta este marea frică a oficialilor de la Bruxelles, frică împartășită însă și de americani. Kremlinul se pregătește să împrumute 3 miliarde de euro de pe piețele internaționale - ar fi prima emisiune de obligațiuni de după anexarea Crimeei. Doar că Uniunea Europeană avertizează că banii ar putea fi folosiți pentru a obloji tocmai companiile de pe lista de sancțiuni.

O candidată ideală ar fi banca de stat VEB, scrie Financial Times. A dat împrumuturi motivate politic, precum constructia stadionului olimpic de la Sochi, de pildă, sau pentru a achiziția oțelăriilor din estul Ucrainei. Însă după atâta larghețe a rămas cu o gaură de 13 miliarde de euro care trebui cumva acoperită și se va face printr-o majorare de capital, fiind o entitate controlată de stat. Dacă Rusia împrumută cele 3 miliarde de pe piețele internaționale, o parte din banii de la stat poate merge către VEB, care ar face rost de bani străini deși e sub sancțiuni. În această situație sunt însă mulți coloși de stat, mai ales că nu i-au sufocat doar sancțiunile ci și ieftinirea abruptă a petrolului și a gazelor.

Însă și statul în sine are nevoie ca de aer de banii din afară. E așteptat să trăiască un 2016 recesionist. Ar fi al doilea an de criză iar cheltuielile publice au fost deja tăiate cu 10 procente. În același timp Kremlinul spune că Rosneft, Aeroloft și colosul diamantelor Alrosa ar putea fi curând privatizate, prin vânzarea de achete minoritare. Așa se face că Moscova se declară dezamăgită de încercările Bruxellesului de a-i închide poartă către piețele internaționale. Însă de foarte multe ori oficialii de la mosocva s-au declarat deschiși privatizărilor, doar că nu au făcut nimic în afatră să vorbească despre asta.

Sursa: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.