FB Promo
Reprosuri de la prezidiul ONU intre Vladimir Putin si Barack Obama
Vizite: 951
29 septembrie 2015
Reprosuri de la prezidiul ONU intre Vladimir Putin si Barack Obama
Reprosuri de la prezidiul ONU intre Vladimir Putin si Barack Obama
Share |

La Adunarea Generală a ONU se trasează liniile politicii mondiale. Este ziua în care Vladimir Putin și Barack Obama se întâlnesc față în față, prima întrevedere după mai bine de doi ani. Totodată este ziua în care cei doi lideri au aruncat cărțile pe față de la prezidiul ONU și și-au făcut reproșuri, fără menajamente, relateaza Digi24.

Statele Unite condamnă „acțiunile ilegale ale unor țări puternice care vor să se impună în fața unora mai slabe”, a spus Barack Obama, făcând referire la intervenția ilegală a Rusiei în Ucraina și la anexarea Crimeei. SUA nu sunt de acord nici cu susținerea acordată de unele țări președintelui sirian Bashar al-Assad, un „tiran” care „masacrează copii nevinovați”. Cu toate acestea, a mai spus Barack Obama, Statele Unite „nu doresc o revenire la Războiul Rece” cu Rusia.

„Există indivizi și țări care consideră că idelaurile înscrise în Carta ONU sunt de nerealizat, sunt depășite. O moștenire a unei epoci postbelice care nu ni se mai potrivește. De fapt, ei pledează pentru regulile ce se pot regăsi în istoria omenirii, înaintea acestei instituții. Ei cred că lupta dintre puteri e una de sumă zero. Că a fi puternic înseamnă să ai dreptate. Că statele puternice trebuie să-și impună voința asupra celor slabe. Că drepturile individuale nu contează. Că într-o epocă a schimbărilor rapide, ordinea trebuie impusă prin forță. Potrivit acestei logici, vedem cum unele mari puteri acționează într-un mod care contravine dreptului internațional. Vedem erodarea principiilor democratice și a drepturilor fundamenta le ale omului.

Ni se spune că astfel de lucruri sunt justificate atunci când vrei să pui capăt dezordinii, că este singura cale pentru a pune capăt amenințării teroriste sau amestecul străin în politica internă. În acord cu o astfel de logică, ar trebui să sprijinim tirani precum Bashar al-Assad, care lansează bombardamente în care sunt masacrați copii nevinovați pentru că alternativa este cu siguranță mai rea. Sunt mulți care spun că pentru Statele Unite contează doar declarațiile războinice sau să își arate forța militară și faptul că diplomația și cooperarea nu dau roade. Știu, ca președinte al Statelor Unite, că orice ordine pe care armata noastră o poate impune este temporară și prin singura sa forță nu poate impune ordinea la nivel internațional.

Deși folosirea puterii militare este necesară, ea nu e și suficientă pentru a rezolva situația în Siria. Stabilitatea de lungă durată este posibilă numai dacă poporul sirian ajunge la un acord pentru a trăi împreună în mod pașnic. Statele Unite sunt pregătite să colaboreze cu orice națiune, inclusiv cu Rusia și cu Iran, pentru a rezolva acest conflict. Dar trebuie să recunoaștem că, după atât de multă vărsare de sânge, după un asemenea carnagiu, nu ne putem întoarce la starea de fapt de dinainte de război. Să ne amintim cum a început totul. Assad a reacționat la proteste pașnice amplificând tensiunile și omorând, ceea ce, la rândul său, a creat mediul propice pentru actualul conflict. Assad și aliații lui nu pot, pur și simplu, să facă pace acum cu marea majoritate a unei populații agresate în mod brutal cu arme chimice și bombe”, a spus Barack Obama.

Replica lui Vladimir Putin a fost pe măsură, fără menajamente, de la același prezidiu al Adunării Generale a ONU.

Statul Islamic s-a extins după invazia SUA din 2003 în Irak” a spus liderul rus. „Cu toții suntem diferiți și ar trebui să respectăm acest lucru. Nimeni nu ar trebui să se conformeze unui singur model de dezvoltare”, a spus Vladimir Putin. Făcea referire la Statele Unite, pe care le-a criticat pentru extinderea dominației după Războiul Rece și pentru exporturile „așa-numitelor revoluții democratice”. Putin s-a referit la criza din Ucraina.

„Astăzi, sancțiunile aplicate unilateral, care reușesc să se sustragă Cartei ONU, au devenit aproape un lucru comun, în același timp cu urmărirea unor obiective politice pe care sancțiunile le slujesc ca un mijloc de eliminare a competitorilor. Înainte de toate, cred că este extrem de important să ajutăm la restabilirea instituțiilor guvernamentale în Libia, la sprijinirea noului Guvern din Irak și să furnizăm un sprijin consistent Guvernului legitim din Siria”, a spus Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Sursa: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.