FB Promo
Referendumul organizat pentru revocarea din functie a primarului general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, nu a fost validat
Vizite: 913
19 noiembrie 2017
Referendumul organizat pentru revocarea din functie a primarului general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, nu a fost validat
Referendumul organizat pentru revocarea din functie a primarului general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, nu a fost validat
Share |

Referendumul organizat duminică pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, nu va fi validat, ca urmare a numărului scăzut de cetățeni care s-au prezentat la urne., relateaza Digi 24.

Potrivit datelor centralizate de Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală Chișinău, prezența la vot, la închiderea secțiilor de votare, a fost de doar 17,53%. Practic, la referendum au participat doar 110.502 alegători din totalul celor aproximativ 650.201 înscriși în listele electorale.

Pentru ca referendumul să fi fost declarat valabil era nevoie ca la urne să se prezinte minim o treime dintre alegătorii cu drept de vot, adică 216.733.

În același timp, potrivit Codului Electoral din Republica Moldova, "revocarea primarului prin referendum poate avea o finalitate pozitivă pentru inițiatorii acestuia doar dacă pentru el au votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii edilului, dar nu mai puțin de jumătate din numărul votanților care au participat la acest proces".

În aceste condiții, pentru ca referendumul să fi fost valabil era nevoie ca minim 163.570 de locuitori ai municipiului să-și exprime votul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, iar această cifră să reprezinte minim jumătate din numărul de persoane prezente la vot.


Update 21:45 Rezultate preliminare referendumului la 21:20: Pentru demisia lui Dorin Chirtoacă au votat 86,81% iar pentru 13,10% au votat contra demisiei primarului. Rezultate sunt preliminare în urma procesării a 42% din procesele verbale.

Update 21:00 Secțiile de vot s-au închis la ora 21:00. Astfel, 110.502 de cetățeni, adică, 17,53 și-au exprimat opțiunea de vot.

Sursa: Digi 24
Foto: http://unimedia.info
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.