FB Promo
Puritatea berii germane pusa la indoiala de un studiu care a depistat urme de erbicid in 14 marci populare
Vizite: 1018
26 februarie 2016
Puritatea berii germane pusa la indoiala de un studiu care a depistat urme de erbicid in 14 marci populare
Puritatea berii germane pusa la indoiala de un studiu care a depistat urme de erbicid in 14 marci populare
Share |

Un studiu elaborat de o organizație neguvernamentală de mediu publicat joi susține că a depistat în 14 dintre cele mai populare mărci de bere din Germania urme ale unui erbicid, glifosat, suspectat că ar fi cancerigen, transmit EFE și Reuters, menționând că această informație ar putea fi o lovitură puternică pentru prestigiul mondial al berii germane, informează Agerpres.

Realizată de Institutul pentru Mediul Înconjurător din Munchen, cercetarea afirmă că a găsit glifosat în concentrații cuprinse între 0,46 și 29,74 micrograme la litru, cantitatea cea mai mare depășind de 300 de ori limita maximă - de 0,1 micrograme la litru - stabilită pentru apa potabilă (pentru bere neexistând valori maxime).

Ministrul german al agriculturii, Christian Schmidt, a reacționat imediat și a dat asigurări că, pentru a se ajunge la o cantitate periculoasă pentru sănătate, o persoană „ar trebui să bea o mie de litri de bere pe zi”. „Până acum nu am văzut pe nimeni în Bavaria să bea o mie de litri de bere. Și dacă îi bea, moare nu din cauza pesticidelor, ci din alte cauze”, a mai spus el.

La rândul său, Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) a declarat că situația nu prezintă un pericol pentru consumatori.

ONG-ul aflat la originea studiului a subliniat că nu trebuie pus accentul pe concentrațiile de erbicid, ci pe faptul că o asemenea substanță, despre care se crede că ar putea fi cancerigenă, se găsește în paharele cetățenilor, iar membrii organizației au cerut producătorilor să explice „cum a fost posibil ca glifosatul să ajungă în bere”.

Acest studiu este „absurd” și „lipsit de credibilitate”, conform unui comunicat al Federației Berarilor din Germania, organizație care amintește că are un bun sistem de control al calității și că legea germană în domeniu este exigentă.

Asociația Agricultorilor din Germania (DBV) a menționat și ea că această țară are „cea mai strictă lege din lume” în privința folosirii erbicidelor. În opinia acestei entități, glifosatul găsit în bere ar putea proveni din orzul importat (din care se obține malțul), excluzând posibilitatea ca substanța respectivă să fi fost prezentă în alte materii prime utilizate la fabricarea berii. Această presupunere ar afecta în principal Franța, Danemarca și Regatul Unit, scrie EFE.

Glifosatul este un erbicid foarte răspândit pe întreaga planetă, mai ales după ce a început să fie comercializat de firma Monsanto, în anii '70, precizează Reuters, adăugând că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că această substanță este probabil cancerigenă pentru oameni. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a fost de altă părere, iar în prezent, Uniunea Europeană analizează dacă să reînnoiască aprobarea pentru utilizarea glifosatului.

Sursa: Digi24
Foto: digi24.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.