FB Promo
Procedura de destituire lansata impotriva presedintelui celei de-a saptea economii a lumii
Vizite: 936
3 decembrie 2015
Procedura de destituire lansata impotriva presedintelui celei de-a saptea economii a lumii
Procedura de destituire lansata impotriva presedintelui celei de-a saptea economii a lumii
Share |

Președintele Camerei Deputaților din Brazilia, Eduardo Cunha, a lansat miercuri o procedură de destituire a președintelui de stânga al țării, Dilma Rousseff, acuzată că a falsificat datele economice ale țării pentru a minimaliza amploarea crizei. În vârstă de 67 de ani, prima femeie președinte din istoria Braziliei s-a declarat „indignată” și convinsă că această procedură „fără fundament” va eșua. Este o procedură care va dura probabil mai multe luni și care aruncă Brazilia – țara ce va găzdui la vară Jocurile Olimpice – într-o gravă criză instituțională, relateaza Digi24.

După ce a amenințat timp de trei luni cu această procedură, președintele camerei inferioare a parlamentului a sfârșit prin a da curs unei cereri a opoziției de dreapta, care o acuză pe Dilma Rousseff că, în plină campanie electorală, a falsificat în mod conștient conturile de stat din 2014 și 2015 pentru a da impresia că impactul crizei economice este mai mic decât în realitate. Ea ar fi făcut ca băncile publice să suporte cheltuielile care reveneau guvernului – un total de 41 de miliarde de reali în 2014. Aceste practici ar fi continuat și la începutul lui 2015, după realegerea sa.

Dând aripi opoziției, Curtea de Conturi a recomandat, de altfel, deputaților să respingă raportul de conturi pe 2014.

Decizia de a lansa această procedură de destituire aruncă Brazilia într-o criză politică foarte gravă, ce ar putea paraliza luni bune cea de-a șaptea economie mondială, deja confruntată cu o severă recesiune și zguduită de un imens scandal de corupție țesut în jurul grupului petrolier de stat Petrobras, scrie AFP.

„Nu fac asta cu bucurie”, a declarat Eduardo Cunha, adversarul jurat al Dilmei Rousseff. „Știu că este un gest sensibil, într-un moment în care țara trece printr-o situație dificilă, în care economia trece printr-o criză, în care guvernul este un guvern ce trece prin numeroase crize, de natură politică, de natură economică...”, a spus el.

Cei care susțin ideea destituirii președintelui se bazează pe articolul 85 al Constituției braziliene, care prevede responsabilitatea președintelui, în caz de încălcare a legii finanțelor publice.

Sursa: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.