FB Promo
Presa intrenaționala scrie despre zecile de mii de oameni care si-au prezentat ultimele omagii la catafalcul Regelui Mihai
Vizite: 1418
17 decembrie 2017
Presa intrenaționala scrie despre zecile de mii de oameni care si-au prezentat ultimele omagii la catafalcul Regelui Mihai
Presa intrenaționala scrie despre zecile de mii de oameni care si-au prezentat ultimele omagii la catafalcul Regelui Mihai
Share |

Mii de romani il plang pe fostul Rege Mihai si au umplut sambata strazile Bucurestiului, pe traseul cortegiului funerar, in ziua inmormantarii acestuia. Cu toate ca restaurarea monarhiei nu este o tema actuala in Romania, Regele Mihai este privit cu un mare respect de catre romani, care il vad in opozitie clara cu actuala clasa politica, pe care oamenii o asociaza cu saracia si coruptia, scrie Reuters intr-un comentariu preluat si de New York Times.

Moartea Regelui Mihai vine intr-o perioada de diviziuni profunde in societatea romaneasca. Proteste masive de strada impotriva incercarilor social-democratilor, aflati la guvernare, de a slabi lupta impotriva coruptiei si statul de drept au avut loc pe intreg parcursul anului 2017, comenteaza Reuters.

La inceputul acestei luni, social-democratii si-au folosit majoritatea solida din Parlament pentru a aproba o revizuire a legilor justitiei care ameninta sa puna sub control politic justitia din Romania, adauga Reuters.

Jurnalistii straini amintesc ca Regele Mihai, care a murit pe 5 decembrie la resedinta sa din Elvetia, era, pana la acea data, unul dintre ultimii sefi de stat din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial inca in viata.

Nascut in anul 1921, Regele Mihai a fost de doua ori pe tronul Romaniei, a rupt alianta cu Germania nazista pentru a trece de partea aliatilor in Al Doilea Razboi Mondial si a fost, in cele din urma, fortat de comunisti sa abdice si sa plece in exil, dupa razboi.

Sambata, clopotele bisericilor din Bucuresti au batut indelung, iar romanii, multi dintre ei in lacrimi, au participat la procesiunea funerara, au adus flori albe, preferatele Regelui, si au scandat "Regele Mihai!" si "Jos comunismul!", scrie Reuters.

La ceremonie au participat inclusiv fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, printul Charles al Marii Britanii, regele Carl Gustaf al Suediei si sotia sa, regina Silvia, amintesc jurnalistii straini.

Presa intrenațională scrie despre zecile de mii de oameni care și-au prezentat ultimele omagii la catafalcul regelui, iar peste Prut, unul dintre site-urile de știri marchează chiar cu doliu prima pagină.

Doliu pe prima pagină a ziarului online din Republica Moldova „deschide.md”, publicată în întregime alb-negru. „Adio, Majestate!” scrie pe antet.

Publicația scrie despre satul ce poartă numele uneia dintre reginele României, unde staegurile au fost coborâte în bernă pentru Regele Mihai, în ciuda faptului că președintele moldovean a refuzat să declare doliu național.

„Lecție de demnitate pentru antiromânul Dodon: Un sat din raionul Soroca este în doliu în memoria Regelui Mihai”. Despre același gest citim și în Timpul: Locuitorii comunei Regina Maria deplâng moartea „Regelui Mihai I al tuturor românilor”. Sătenii au plecat capetele pentru un minut de reculegere, relatează jurnaliștii moldoveni.

Basarabenii au adus flori și au aprins lumânări la sediul Ambasadei României la Chișinău și au lăsat mesaje de condoleanțe, consemnează și Ziarul Național din Republica Moldova, sub titlul „OMAGIU pentru Regele Mihai: Basarabenii vin cu flori și lumânări la Ambasada României și lasă mesaje în Cartea de Condoleanțe”

Despre omagiile aduse Regelui Mihai scrie și publicația franceză Paris Match. Mii de români de toate vârstele s-au perindat cu flori și lumânări la Palatul Regal din București. Au stat ore întregi la rând pentru a se putea înclina în fața sicriului, scrie revista franceză.

Peste Ocean, LA Times a publicat un articol în care descrie funeraliile de la București: „Mii de oameni îndoliați își iau rămas-bun de la Regele Mihai al României”

Iar ziarul Christian Science Monitor scrie că moartea ultimului suveran al românilor s-a întâmplat într-o perioadă în care țara trece prin tulburări politice și că nu puțini - fac comparația între actuala clasă politică și regele Mihai.

Sursa: HotNews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.