FB Promo
Portugalia vrea mai multi refugiati
Vizite: 1063
23 februarie 2016
Portugalia vrea mai multi refugiati
Portugalia vrea mai multi refugiati
Share |

Portugalia tocmai s-a oferit să găzduiască până la zece mii de imigranți din țările suprapopulate de refugiați. De altfel, încă de săptămâna trecută oficialii portughezi s-au arătat dispuși să depășească numărul de 4.500 de refugiați pe care erau dispuși inițial să-i primească. Măsura face parte dintr-o strategie bine pusă la punct pentru a stopa îmbătrânirea populației. Asta pentru că Portugalia este una dintre țările europene cu cea mai scăzută rată a natalității - anual se nasc în jur de nouă copii la o mie de locuitori. Dar Portugalia nu este singura țară care vrea să-și salveze economia cu ajutorul refugiaților. Și Germania mizează pe forța de muncă a imigranților pentru a acoperi deficitul de forța de muncă.

Ideea de a accepta o cotă mai mare de imigranți decât cea stabilită la Bruxelles nu este nouă. Încă din toamna anului trecut, portughezii se arătau dispuși să primească mai mulți refugiați, iar săptămâna trecută oficialii de la Lisabona au reluat subiectul cotelor de refugiați. Premierul portughez le-a propus parlamentarilor din țara sa încă și mai mulți refugiați - în jur de zece mii. Deși celelalte state europene au răsuflat ușurate la auzul acestor vești, portughezii nu și-au propus neapărat să le facă un bine.

Miza este alta - folosirea refugiaților pentru a stopa procesul de îmbătrânire al populației. Asta pentru că Portugalia are serioase probleme la acest capitol. Țara se află pe locul doi în topul statelor europene cu cea mai scăzută rată a natalității. Pe viitor, nu va avea cine să mai muncească și implicit, cine să plătească pensiile.

Ce-i drept, este destul de greu ca acest plan să se concretizeze de unul singur, căci imigranții nu se înghesuie la granițe Portugaliei. Până în prezent, în țară au venit doar 32 de imigranți și relocările propuse de Uniunea Europeană sunt de fapt, o binecuvântare pentru Portugalia. Așa cum era de așteptat, imigranții s-au orientat către țările mai bogate din nordul Europei, cum sunt Suedia ori către Germania.

De altfel, Portugalia nu este singura care vrea să încetinească îmbătrânirea populației cu ajutorul refugiaților. Și Germania mizează pe forța de muncă a imigranților pentru a-și salva propria economie. Asta pentru că, la fel ca și Portugalia, și Germania are o populație îmbătrânită. În toamna anului trecut, ministrul german al economiei declara că dacă vor reuși să îi instruiască pe noii veniți, s-ar putea rezolva una dintre cele mai mari probleme ale economiei germane: insuficiența forței de muncă. De altfel, cele mai recente date arată că imigranții au ocupat circa două treimi din cele 1,5 milioane de locuri de muncă create în Germania, în ultimii cinci ani. 

Sursa: Digi24
Foto: independent.md
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.