FB Promo
Peste 100 de rachete americane, britanice si franceze au lovit tinte militare ale regimului Bashar Al Assad din Siria
Vizite: 1137
14 aprilie 2018
Peste 100 de rachete americane, britanice si franceze au lovit tinte militare ale regimului Bashar Al Assad din Siria
Peste 100 de rachete americane, britanice si franceze au lovit tinte militare ale regimului Bashar Al Assad din Siria
Share |

„Bombardament chirurgical” din partea forțelor aliate în Siria. Peste 100 de rachete americane, britanice și franceze au lovit în această dimineață ținte militare ale regimului Bashar Al Assad. Rând pe rând, Donald Trump, Theresa May și Emmanuel Macron au anunțat că au ordonat intervenția menită să pedepsească regimul sirian pentru că a folosit arme chimic împotriva propriului popor. De partea cealaltă, sirienii spun că au interceptat o bună parte din rachetele occidentalilor, dar este imposibil de verificat câte proiectile au fost doborâte. Și aliații Siriei au reacționat. Rusia și Iranul au acuzat Occidentul că a acționat fără a avea dovezi și au avertizat că vor exista consecințe, relateaza Digi24.

 

 

Într-un briefing la Pentagon, secretarul apărării James Mattis a justificat loviturile prin faptul că folosirea armelor chimice de către regimul sirian pune în pericol populația civilă, inclusiv cetățenii străini, iar Constituția americană prevede că cetățenii americani trebuie apărați pretutindeni. 

A fost vorba de un atac asupra unor ținte multiple, în cooperare cu britanicii și francezii. Au fost lovite un centru științific de cercetare din Damasc unde, potrivit americanilor, se dezvoltau arme chimice, dar și biologice, un depozit cu arme chimice de la vest de Homs, unde era depozitat inclusiv gaz sarin, iar o a treia facilitate, din apropierea celei de-a doua ținte, adăpostea un depozit de arme chimice, dar și un centru de comandă. 

Potrivit unor surse militare, americanii au folosit în atac un distrugător pe care îl au în Marea Roșie, dar și bombardiere de tip B-1, care au lansat rachete de croazieră. Forțele britanice au folosit avioane de tip Tornado, iar francezii avioane Rafale.

Nu sunt informații deocamdată în privința unor eventuale pierderi de partea occidentalilor sau sirienilor.

Legătura cu rușii, a precizat Pentagonu, s-a menținut prin intermediul canalelor tradiționale.

Pentagonul se așteaptă la o campanie de dezinformare în orele și zilele următoare în legătură cu atacul occidentalilor și de aceea promite ca oficialii să comunice îndeaproape cu presa. Acest anunț făcut chiar de secretarul Mattis sugerează că Washingtonul se așteaptă la o reacție cât de rapidă și probabil dură din partea Rusiei.


Donald Trump a justificat acțiunea prin faptul că nu poate închide ochii la atacul sălbatic pe care președintele Bashar al-Assad l-a ordonat asupra propriului popor lipsit de apărare.

Potrivit CNN, s-au auzit explozii în zona capitalei siriene, Damasc, ceea ce ar putea însemna că sunt țintite depozite de arme chimice. Potrivit BBC, exploziile au fost auzite la est de Damasc.

Am ordonat forțelor armate ale Statelor Unite să lanseze lovituri de precizie asupra unor ținte asociate cu arsenalul de arme chimice ale dictatorului sirian Bashar al-Assad”, a anunțat Donald Trump la Casa Albă. El a precizat că forțele americane se coordonează în această acțiune cu Franța și Marea Britanie și a adăugat că scopul campaniei este să „determine o descurajare fermă a producerii, proliferării și folosirii armelor chimice”.
 
Răspunsul combinat american, britanic și francez la aceste atrocități va include toate instrumentele puterii noastre naționale - militare, economice și diplomatice”, a punctat președintele american. El a subliniat că atacurile vor continua până când folosirea armelor chimice de către regimul Assad ca înceta. 
„Suntem pregătiți să susținem acest răspuns până când regimul sirian încetează să mai folosească agenți chimici care sunt interziși”, a spus Trump. 
 
La scurt timp, premierul britanic Theresa May a anunțat într-un comunicat că a autorizat forțele armate britanice să întreprindă atacuri punctuale, dar coordonate pentru „a diminua capacitățile regimului sirian în materie de arme chimice și pentru a descuraja folosirea lor”.
La rândul său, președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat în noaptea de vineri spre sâmbătă că țara sa participă la operațiunea în curs alături de SUA și Regatul Unit, precizând că loviturile țintesc „capacitățile regimului sirian ce permit producerea și folosirea de arme chimice". „Nu putem tolera banalizarea utilizării armelor chimce", a explicat președintele francez, într-un comunicat. 
Sunt folosite navele și avioanele
Acesta este al doilea atac american asupra teritoriului Siriei în decurs de un an. Precedentul atac, care a vizat o bază aeriană siriană, a avut loc la 7 aprilie 2017 și a intervenit tot după acuzații că regimul sirian ar fi folosit arme chimice în lupta sa cu rebelii. Atunci, Statele Unite au atacat cu rachete Tomahawk trase de pe nave.
Oficiali americani citați de CNN spun că de data aceasta în atacurile asupra Siriei sunt folosite atât navele, cât și avioanele. Totuși, avioanele nu au intrat în spațiul aerian sirian, pentru că ar putea fi doborâte, spun sursele CNN.
În orice caz, Siria și-a activat apărarea antiaeriană pentru a răspunde agresiunii, a anunțat televiziunea națională siriană. Aceasta a denunțat o „agresiune americană” în Siria „în cooperare cu Franța și Marea Britanie”.
La Pentagon a fost anunțat un briefing de presă pentru ora locală 22:00 (5:00, ora României).
Vor fi mai multe atacuri
Noul plan american de atac în Siria nu își va afla însă punctul final tot în noaptea de vineri spre sâmbătă. Președintele american a sugerat că ar putea fi vorba despre o acțiune în mai multe etape, în mai multe valuri, dar a insistat totuși că SUA nu vor rămâne angajate în Siria pe termen nedefinit sub nicio formă. Anterior, el spusese echipei sale de consilieri pe teme de securitate națională că dorește ca trupele americane să plece din Siria în maximum șase luni. 
„America nu își dorește o prezență pe termen nedefinit în Siria. Cum și alte națiuni își aduc contribuția, așteptăm cu nerăbdarea ziua în care ne vom aduce luptătorii acasă”, a spus Trump. El le-a spus concetățenilor că SUA nu pot „curăța lumea de rău și nici nu pot acționa peste tot unde există tiranie”. A adăugat că Orientul Mijlociu este un „loc cu mari probleme”. „Încercăm să-l facem mai bun, dar este un loc cu mari probleme. SUA vor fi un partener și un prieten. Însă soarta regiunii stă în mâinile propriului popor”, a insistat șeful Casei Albe. 
Pe de altă parte, în alocuțiunea prin care s-a adresat americanilor, Trump a criticat sprijinul Rusiei pentru regimul Assad spunând că Moscova trebuie să decidă dacă va continua pe această „cărare întunecată”. De asemenea, Trump a reamintit că Rusia promisese în 2013 că va garanta eliminarea arsenalului de arme chimice al Siriei. 
 

Președintele american Donald Trump a luat o decizie în privința Siriei și se pregătește să se adreseze națiunii în această seară (noaptea de vineri spre sâmbătă), anunță CNN.

Decizia vine după o săptămână de deliberări, potrivit unui oficial de la Casa Albă, citat de CNN sub acoperirea anonimatului.

Pe de altă parte, vicepreședintele Mike Pence, aflat la Lima, în Peru, a părăsit brusc un eveniment la care asista la Teatrul Național și s-a întors la hotel, relatează CNN.

Sursa: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.