FB Promo
Opt state UE, inclusiv Romania, contesta proiectul Nord Stream 2 intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene
Vizite: 805
17 martie 2016
Opt state UE, inclusiv Romania, contesta proiectul Nord Stream 2 intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene
Opt state UE, inclusiv Romania, contesta proiectul Nord Stream 2 intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene
Share |

Un număr de opt state ale Uniunii Europene, între care și România, contestă într-o scrisoare proiectul gazoductului Nord Stream 2, care ar dubla cantitatea de gaze livrate direct de Rusia în Germania, relatează Reuters, citată de News.ro, relateza Digi24.

Scrisoarea, adresată președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost semnată de premierii României, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Poloniei, Slovaciei, precum și de președintele Lituaniei.

În acest fel este relansată o dezbatere care a plasat Germania în opoziție cu statele din estul și centrul Europei.

Dacă proiectul va merge înainte, Nord Stream 2 „va genera consecințe geopolitice cu potențial destabilizator”, se arată în scrisoare.

Comisia Europeană nu a confirmat primirea scrisorii.

„Proiectul Nord Stream 2, aflat în prezent în pregătire, poate  implica anumite riscuri pentru securitatea energetică din regiunea Europei Centrale și de Est”, afirmă scrisoarea, datată 7 martie.

Nord Stream 2 „ar influența puternic dezvoltarea pieței gazelor și tranzitul acestora în regiune, mai ales ruta de tranzit via Ucraina”, potrivit scrisorii.

Gazoductele de export ale Rusiei au devenit un subiect politic intens din cauza conflictului din estul Ucrainei, țară care este rută de tranzit pentru circa jumătate din gazele vândute de Gazprom Europei. Rusia asigură circa o treime din necesarul de gaze al Europei.

Două surse din UE au spus că Croația a semnat o versiune ulterioară a scrisorii, dar informația nu a putut fi confirmată imediat de guvernul de la Zagreb.

Liderii UE se reunesc joi la Bruxelles, fiind de așteptat să discute despre securitatea energetică.

Sursa: Digi24
Foto: www.capital.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.