FB Promo
Laura Codruta Kovesi | procuror-sef european
Vizite: 539
19 septembrie 2019
Laura Codruta Kovesi | procuror-sef european
Laura Codruta Kovesi | procuror-sef european
Share |

Laura Codruța Kovesi a fost aleasă, joi, și în Consiliul Uniunii Europene pentru a deveni procuror-șef european. Odată ce va fi numită în funcție, Laura Codruța Kovesi se va ocupa de combaterea fraudei cu bani europeni. Parchetul pe care îl va conduce va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE, relatează Digi24.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, printr-un mesaj, că votul primit de Codruța Kovesi în Consiliul Uniunii Europene este o victorie importantă pentru România, cu atât mai mult cu cât a fost obținut în ciuda opoziției Guvernului.

Președintele a salutat decizia Consiliului Uniunii Europene de a o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.

El a apreciat că votul a fost "substanțial" și a adăugat că va continua să sprijine românii profesioniști în funcții de conducere în UE.

Rezultatul de astăzi reprezintă o victorie importantă pentru România, cu atât mai mult cu cât a fost obținut în pofida faptului că Guvernul PSD a încercat permanent să blocheze candidatura unui profesionist, recunoscut pentru lupta sa împotriva corupției și în apărarea statului de drept.

Parchetul European este un proiect comun al 22 state membre ale Uniunii Europene, format pentru ca ele să colaboreze mai strâns pentru a combate mai bine frauda împotriva UE. Când va deveni funcțional, Parchetul European va avea competența de a investiga și urmări penal infracțiuni care afectează bugetul UE, cum ar fi: frauda, corupția, spălarea de bani sau frauda transfrontalieră în materie de TVA.

Statele membre ale UE care participă la Parchetul European sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania și Olanda.

Conform datelor UE, statele membre pierd cel puțin 50 de miliarde de euro în venituri din TVA în fiecare an din cauza fraudei transnaționale. Statele membre au raportat că aproximativ 638 de milioane de euro din fondurile structurale au fost utilizate abuziv.

Parchetul European va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10 000 de euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane de euro.

Parchetul European ar trebui să își preia atribuțiile până la finalul anului 2020, etapa de instituire furând de la doi până la trei ani.

Laura Codruța Kovesi a declarat, joi seară, la Digi24, că se bucură pentru faptul că poate continua activitatea pe care a început-o la DNA, odată cu ocuparea funcției de procuror-șef european. Ea a adăugat că, deși procedura nu este încheiată, votul Consiliul Uniunii Europene este un pas important și că „alegerea unui procuror român este o recunoaștere a înregii activități depuse de sistemul de justiție românesc”. Totodată, fosta șefă a DNA a spus că trebuie clarificat votul ambasadorului român la UE, Luminița Odobescu.

„Am spus cu privire la procedură că încă nu e finalizată, votul de azi e un pas important, eu l-am apreciat ca fiind o reușită a tuturor românilor care au apărat statul de dreptul. Este un vot de susținere a unei societăți care a apărat justiția și statul de drept. Este decizia instituțiilor europene, trebuie să înțelegem că alegerea unui procuror român este o recunoaștere a întregii activități depuse de sistemul de justiție românesc”, a spus Laura Codruța Kovesi, la Jurnalul de seară. Detalii: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/l-c-kovesi-la-digi24-despre-votul-ambasadorului-roman-la-ue-nu-e-o-informatie-secreta-si-ar-trebui-clarificata-1189343

Sursa: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.