FB Promo
Incendiu violent la catedrala Notre-Dame din Paris | Una dintre turle si acoperisul s-au prabusit
Vizite: 884
15 aprilie 2019
Incendiu violent la catedrala Notre-Dame din Paris | Una dintre turle si acoperisul s-au prabusit
Incendiu violent la catedrala Notre-Dame din Paris | Una dintre turle si acoperisul s-au prabusit
Share |

Un incendiu a izbucnit luni seară la catedrala Notre-Dame din Paris. Nu este clară cauza incendiului, însă oficialii susțin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare. Un istoric francez a declarat că asistăm la prăbușirea "celui mai vizitat monument istoric din lume". Una dintre turle și acoperișul s-au prăbușit relateaza Digi 24.

 

ACTUALIZARE 23.00 „Nu suntem siguri că mai putem salva Catdrala Notre-Dame”, a declarat ministrul adjunct de Interne. Anunțul acestuia vine la scurt timp după ce pompierii și-au exprimat îndoiala că vor putea opri incendiul.

ACTUALIZARE 22.55 Pompierii francezi au declarat că nu sunt siguri că incendiul poate fi stins, anunță BBC News. Un purtător de cuvânt al pompierilor a declarat că următoarea oră și jumătate este „crucială” pentru a vedea dacă flăcările pot fi oprite.

Un purtător de cuvânt al pompierilor parizieni a precizat, conform Reuters, citat de Agerpres, că următoarele 90 de minute sunt cruciale în lupta cu incendiul care a devastat, începând de luni dupa-amiaza, catedrala Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai puternice simboluri ale Franței.

Incendiul puternic izbucnit la Notre-Dame din Paris amenință să mistuie în întregime faimoasa catedrală, după ce acoperișul deja s-a prăbușit. Un purtător de cuvânt al bisericii a spus că întreaga catedrală ardea după ce turnul s-a prăbușit.

ACTUALIZARE 22.35 Procurorii francezi au deschis o investigație pentru a afla cauza incendiului de la catedrala Notre-Dame, informează Associated Press. De asemenea, UNESCO a informat luni că “este alături de Franța pentru a salva și restaura” catedrala, pe care a descris-o ca fiind “un monument de neprețuit”

ACTUALIZARE 22.20 Incendiul violent de la Catedrala Notre-Dame din Paris i-a șocat și întristat pe francezi, care au văzut cum un simbol al istoriei lor se prăbușește chiar sub ochii lor, sub flăcările de nestăvilit care au cuprins edificiul. Oamenii au privit cu ochii în lacrimi cum una dintre turlele Catedralei Notre-Dame, dar și acoperișul se prăbușesc. Pe internet au început să apară imagini cu oamenii care s-au strâns în fața Notre Dame și cântă rugăciuni, cu lacrimi în ochi

ACTUALIZARE 22.15 Momentul în care acoperișul și una dintre turlele Notre Dame se prăbușesc

ACTUALIZARE 22.10 Andre Finot, purtătorul de cuvânt al Catedralei Notre Dame, a declarat, pentru presa franceză, că nu va mai rămâne nimic din edificiul cuprins de flăcări. „Totul arde, nu va mai rămâne nimic din structura ei”, a spus acesta, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE 22.05 "Starea de spirit în stradă este una dezolantă," a povestit pentru Digi24 Iulian Bisericaru, un român care este martor la dezastrul de la Notre-Dame. Găsiți aici întreaga declarație a românului00

09:12

ACTUALIZARE 22.00: Întregul acoperiș al Catedralei Notre-Dame din Paris s-a prăbușit, ars de flăcările care au cuprins luni seara clădirea veche de secole, transmite Reuters, citat de Agerpres.

"Practic, întregul acoperiș a dispărut. Nu văd nici o speranță pentru clădire", a spus Jacek Poltorak, martor ocular, care privea focul de la balconul de la etajul cinci al unei clădiri aflate în apropiere de fațada sudică a catedralei, unul dintre cele mai vizitate obiective din Franța.

Pompierii se luptă să stingă incendiul. Un nor imens de fum s-a înălțat deasupra orașului, iar cenușa a căzut pe o suprafață mare. Parisienii au urmărit neputincioși, mulți dintre ei rămași fără cuvinte din cauza șocului.

ACTUALIZARE 21.15: Potrivit martorilor, tot acoperișul catedralei s-a prăbușit. Incendiul nu este încă sub control, pompierii nu reușesc să stăpânească flăcările care se întind cu repeziciune.

Emmanuel Macron, președintele Franței, și-a anulat discursul pe care trebuie să-l susțină luni seara despre protestele din Franța și este așteptat să sosească la locul incendiului. Acesta a postat pe pagina de Twitter un mesaj: "Mă gândesc la toți catolicii și la toți francezii. Asemeni tuturor compatrioților noștri, sunt foarte trist în această seară să văd arzând o parte din noi."

La rândul său, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a precizat că este “oribil“ să vadă incendiul de la Notre-Dame din Paris. “Oribil să văd incendiul de la Notre-Dame din Paris. Poate elicoptere ale pompierilor ar putea fi folosite pentru a stinge incendiul. Trebuie acționat rapid”, a transmis Trump.

Primarul Anne Hidalgo a declarat că pompierii încearcă să controleze „un incendiu teribil” la Notre-Dame și a făcut apel la locuitorii capitalei să evite zona catedralei.

 
00:00
03:19

ACTUALIZARE 20.55. O turlă de 96 de metri s-a prăbușit. 

Incendiul a izbucnit în jurul orei 18.50, ora locală, 19.50 ora României. Pompierii s-au mobilizat la câteva minute după izbucnirea incendiului, iar operațiunea de stingere este în curs. 

Catedrala a fost evacuată, iar oamenii din jur au fost sfătuiți să se îndepărteze de locul incendiului. 

Imaginile de pe rețelele sociale arată cum iese fum deasupra clădirii vechi de 850 de ani.

Anul trecut Biserica Catolică din Franța a făcut apel pentru a obține fonduri pentru a salva catedrala, care intra într-o stare de degradare.

 

Deocamdată nu este cunoscută cauza incendiului. Televiziunea France 2 a precizat că poliția pariziană consideră incendiul drept un accident.

Catedrala, care datează din secolul XII și este unul dintre "personajele principale" ale romanului clasic "Cocoșatul de la Notre-Dame", scris de Victor Hugo, atrage anual milioane de turiști. 200 de ani s-a lucrat la risicarea catedralei.

Pompierii parizieni au declanșat o operațiune de anvergură pentru salvarea monumentului istoric.

Catedrala Notre-Dame se află în curs de renovare, pe anumite părți ale sale fiind ridicate schele. De asemenea, cele 16 statui din bronz de pe fleșa (acoperișul) catedralei au fost demontate încă de săptămâna trecută pentru a fi restaurate.

Sursa: Digi 24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.