FB Promo
Grecia, amenintata ca este data afara din Schengen
Vizite: 897
26 ianuarie 2016
Grecia, amenintata ca este data afara din Schengen
Grecia, amenintata ca este data afara din Schengen
Share |

Unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene - libertatea de circulație - ar putea să devină istorie. Miniștrii de Interne din Uniunea Europeană discută la Amsterdam dacă se impune suspendarea pentru doi ani a Schengen. Spațiul de liberă circulație a fost pus la grea încercare de criza refugiaților, după ce peste un milion și trei sute de mii de fugari au ajuns în Europa anul trecut. Iar pentru asta, cel mai des se dă vina pe Grecia. Austria vrea suspendarea temporară a statului elen din Schengen pentru că nu este capabil să apere frontierele externe, relateaza Digi24.

Suspendarea Tratatului Schengen este una dintre ipotezele luate în calcul de miniștrii de Interne ai statelor membre. Tratatul pentru funcționarea spațiului de liberă circulație prevede că, în cazul unor amenințări grave și persistente asupra frontierelor externe ale Spațiului Schengen, Comisia Europeană poate propune Consiliului activarea articolului care stabilește posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani.

„Acum depinde de statele membre să hotărască. Pe de altă parte, pentru a menține și asigura libertatea de mișcare în zona Schengen, este evident că trebuie să avem o grijă mai mare de frontierele noastre externe”, a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migrație.

Tot la Amsterdam sunt discuții și despre o eventuală excludere a Greciei din Schengen, după ce Austria a acuzat statul elen că nu a fost capabil să își securizeze frontierele în fața valului de imigranți. Au și argumente în acest sens. Peste 850.000 de refugiați au ajuns pe mare în Grecia, doar anul trecut.

Atena susține că nu poate face față valului de imigranți clandestini în condițiile în care, zilnic, între 2.000 și 3.000 de refugiați continuă să intre zilnic în țară, venind dinspre Turcia.

Opt state au reintrodus deja controale temporare la frontiere. Vorbim despre Germania, Austria, Slovacia, Olanda, Suedia, Danemarca și Norvegia. Și Franța a reinstituit aceste controale, dar ca urmare a atentatelor de la Paris din luna noiembrie.

Restricțiile au intrat în vigoare deși se dovedesc costisitoare pentru bugetele statelor. De exemplu, Compania de cale ferată din Danemarca pierde zilnic 130.000 de euro după ce a impus controale la granița cu Suedia.

Sursa: Digi24
Foto: ziarmm.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.