FB Promo
Europarlamentare 2019 | Europa in weekendul electoral
Vizite: 442
25 mai 2019
Europarlamentare 2019 | Europa in weekendul electoral
Europarlamentare 2019 | Europa in weekendul electoral
Share |

Cetățenii din Letonia, Malta și Slovacia sunt chemați astăzi la urne în cadrul alegerilor europarlamenare, urmând ca duminică 21 de țări să își aleagă noii membri ai Parlamentului European, unde sondajele arată o ascensiune a partidelor populiste și de extremă-dreapta, relatează AFP. Agenția France-Presse include PSD în rândul forțelor eurosceptice, într-o analiză în care prezintă principalele partide care apelează la această retorică în campania pentru alegerea noului Parlament European, relatează HotNews

Amploarea creșterii acestui tip de partide, impactul acestei ascensiuni asupra echilibrului puterii în interiorul Europei și consecința acestei ascensiuni sunt elementele cheie ale alegerilor europarlamentare 2019.
 
Cu toate acestea, există și teama că rata abținerii la vot printre cei aproximativ 427 de milioane de alegători va fi ridicată.
 
Interesul pentru acest scrutin a scăzut în ultimele decenii, chiar dacă eurodeputații au o putere considerabil mai mare.
 
După ce britanicii și olandezii au votat joi, cehii (care votează în două zile) și irlandezii au votat vineri, sâmbătă e rândul letonilor, maltezilor și slovacilor să meargă la urne.
 
În celelalte țări UE, inclusiv România, Franța, Germania, Italia, votul va avea loc duminică.
 
În Regatul Unit, unde aceste alegeri au avut loc ca urmare a eșecului premierului Theresa May de a aproba acordul de Brexit în Parlament, ceea ce a făcut ca data de ieșire a Angliei din UE să fie amânată până la sfârșitul lui octombrie, scrutinul a fost eclipsat de turbulențele din sânul guvernului conservator. Theresa May a anunțat vineri că își va da demisia pe 7 iunie, astfel deschizându-se cursa pentru un nou premier.
 
În Olanda, votul de joi a adus o primă surpriză.
 
Partidul Laburist olandez (PvdA), din partea căruia a candidat și vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, a obținut cele mai multe voturi în alegerile europarlamentare desfășurate joi în Olanda, potrivit unui exit-poll difuzat la închiderea urnelor. Liberal-conservatorii premierului Mark Rutte (Partidul Popular pentru Libertate și Democrație - VVD) s-au clasat pe locul doi, urmați de naționaliștii din Forumul pentru Democrație (FvD), conduși de populistul Thierry Baudet.
 
Slovacia, pe de altă parte, va trimite cel mai probabil cel puțin un deputat de extremă-dreapta în Parlamentul European, potrivit analiștilor. În Republica Cehă, unde votul are loc pentru a doua zi consecutivă, mișcarea populistă ANO, a premierului miliardar Andrej Babis, este favorită.
 
Global, toate forțele eurosceptice, populiste și naționaliste ar trebui, potrivit sondajelor, să înregistreze un progres în sânul Parlamentului European, unde 751 de eurodeputați joacă un rol cheie în elaborarea legilor europene.
 
Liga ministrului italian de Interne, care conduce un discurs antimigrație și ostil instituțiilor de la Bruxelle, ar putea de asemenea să câștige multe locuri.
 
În ceea ce privește Frontul Național, partidul aliatei acestuia, Marine Le Pen, șefa extremei-drepte franceze, este în topul intențiilor de vot în Franța, surclasându-l pe Emmanuel Macron.
 
Actualul grup comun al Ligii și al Frontului Național, care are acum 36 de eurodeputați, ar trebui să iasă întărit după alegerile de acum, cu încă 60 de aleși, potrivit sondajelor.
 
Grupul populist Europa Libertății și Democrației Directe, cu 45 de membrii din cei 751 ai Parlamentului, este așteptat de asemenea să crească.
 
”Sunt îngrijorat cu privire la Europa”, a spus vineri ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, declarând că UE este ”amenințată de dezmembrare, deconstrucție” și că este amenințată să intre în istorie.
 
Dar chiar și cu locurile grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, forțele eurosceptice și eurofobe sunt departe de a fi considerate o majoritate în Parlamentul European.
 

 

Sursa: HotNews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.