FB Promo
Curtea Penala Internationala deschide o ancheta cu privire la razboiul ruso-georgian din 2008
Vizite: 967
28 ianuarie 2016
Curtea Penala Internationala deschide o ancheta cu privire la razboiul ruso-georgian din 2008
Curtea Penala Internationala deschide o ancheta cu privire la razboiul ruso-georgian din 2008
Share |

 Judecătorii Curții Penale Internaționale (CPI) au autorizat miercuri procurorul instanței să ancheteze asupra războiului ruso-georgian din august 2008 pentru controlul asupra provinciei separatiste georgiene Osetia de Sud, potrivit Agerpres, citând un comunicat al instanței de la Haga, relateaza Digi24.

Ancheta este prima a CPI cu privire la crime ce ar fi fost comise de forțele ruse, și prima referitoare la un conflict în afara continentului african.

Procurorul Fatou Bensouda solicitase în luna octombrie deschiderea unei anchete, explicând că există probe despre comiterea unor crime împotriva umanității și a unor crime de război în Georgia.

„Există o bază rezonabilă de a crede că infracțiuni de sub jurisdicția CPI au fost comise” în conflictul din Georgia, se precizează în comunicatul Curții.

„Astfel de infracțiuni includ crime împotriva umanității precum omoruri, deplasări forțate de populație și persecuții, și crime de război precum atacuri împotriva populației civile, omucideri intenționate, atacuri îndreptate în mod intenționat împotriva forțelor de menținere a păcii, distrugeri de proprietate și jafuri, presupus a fi fost comise în contextul unui conflict armat internațional” între 1 iulie și 10 octombrie 2008, se menționează în comunicat.

În urma conflictului de cinci zile din august 2008, încheiat cu înfrângerea armatei georgiene, Rusia a ocupat Abhazia și Osetia de Sud și a recunoscut independența acestor două provincii georgiene.

Conflictul s-a soldat cu sute de morți și peste 120.000 de persoane deplasate, conform unui bilanț din august 2008 al Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați.

Conform biroului procurorului CPI, populația de origine georgiană „a fost redusă cu cel puțin 75%” în această zonă.

Sursa: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.