FB Promo
Criza guvernamentala in Austria | cancelarul Sebastian Kurz anunta alegeri anticipate
Vizite: 481
18 mai 2019
Criza guvernamentala in Austria | cancelarul Sebastian Kurz anunta alegeri anticipate
Criza guvernamentala in Austria | cancelarul Sebastian Kurz anunta alegeri anticipate
Share |

Cancelarul conservator al Austriei, Sebastian Kurz, a anunțat sâmbătă seară ruperea coaliției de guvernare cu formațiunea de extremă dreapta Partidul Libertății (FPOe), după ce liderul acesteia, Heinz-Christian Strache, a demisionat din funcția de vicecancelar, relatează Hotnews

„Ce-i destul e destul”, a spus Kurz într-o declarație de presă, amintind și de alte scandaluri în care a fost implicat Partidul Libertății, dar care nu au dus însă la destrămarea coaliției. 

Cancelarul a anunțat că va propune președintelui austriac Alexander Van der Bellen organizarea, cât mai curând posibil, unui scrutin legislativ anticipat.

Scandalul a izbucnit vineri după-amiază, când publicațiile germane Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017. 

Imaginile îl arată pe Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formațiunea sa de extremă-dreapta, Partidul Libertății (FPOe), înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfășoare câteva luni mai târziu. Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei sale achiziția celui mai influent cotidian austriac și înlocuirea unor ziariști cu alții mai apropiați de FPOe. 

După alegerile din 2017, Partidul Popular Austriac (OeVP), al actualului cancelar Sebastian Kurz, a format o coaliție de guvernare cu formațiunea naționalistă și eurosceptică Partidul Libertății (FPOe), iar liderul acesteia, Heinz-Christian Strache, a devenit vice-cancelar. 
 
El și-a dat demsia, sâmbătă, după scandalul declanșat de difuzarea acelei înregistrări, fiind înlocuit de Norbert Hofer, candidat la președinție al FPOe în 2016.

Strache a acuzat „o campanie de dezinformare” împotriva sa, dar a admis că a căzut cu naivitate în capcana întinsă de niște „agenți provocatori” care l-au invitat la o întâlnire „stropită cu alcool” într-o vilă în care aceștia instalaseră microfoane și camere ascunse.
Sursa: Hotnews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.