FB Promo
Criza de sange in spitale din cauza virozelor
Vizite: 853
3 martie 2016
Criza de sange in spitale din cauza virozelor
Criza de sange in spitale din cauza virozelor
Share |

Virozele care circulă în această perioadă dau peste cap activitatea din clinicile de chirurgie din toată țara. La Iași, din 80 de donatori de câți ar fi nevoie, în fiecare zi, pentru ca spitalele să fie alimentate constant cu sânge, acum abia dacă se strâng jumătate. Circa 10% dintre cei care vin să doneze sunt refuzați, tot din cauza infecțiilor respiratorii, relateaza Digi24.

Cei care au cel mai mult de suferit sunt bolnavii care așteaptă să fie operați. Constantin Odăgeru a căzut săptămâna trecută și și-a fracturat tibia. Cum în spital nu era destul sânge a așteptat patru zile pentru a fi operat, timp în care a suportat dureri groaznice.

Am fost un caz mai fericit pentru că nu am avut nevoie de prea mult sânge, dar sunt persoane care au perioadă și mai îndelungată. Pentru un bolnav așteptarea este foarte grea și foarte înspăimântătoare. Când știi că pot apărea și alte probleme devine și un stres”, a spus Constantin Odăgeru.

În aceeași clinică de ortopedie alți nouă pacienți au trebuit să aștepte și câte cinci zile. Ideal, spun doctorii, operațiile ar trebui făcute în cel mult 48 de ore de la incident.

Un vârstnic care stă în pat 3-4 zile pierde masă musculară, există și risc de bronhopneumonie, deci ideal este să fie operat cât mai repede”, a spus șeful Clinicii de ortopedie Ovidiu Alexa.

Deocamdată însă, holurile Centrului de Transfuzii din Iași sunt pustii. O parte din cei care vin să doneze sunt refuzați deoarece au viroze respiratorii.

„Dintr-un număr de 50 de persoane prezentate, cinci persoane ar avea viroze respiratorii”, a spus medicul Andreea Vatamanu.

„Luând anumite medicamente este contraindicată donarea pe o perioadă de timp și aceasta îngreunează și mai mult sau reduce și mai mult numărul donărilor efective”, a adăugat directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Iași Lavinia Scripcaru.

Săptămâna trecută, doar în județul Iași, s-au înregistrat aproape 7.200 de cazuri de viroză. De vină, spun medicii, sunt variațiile termice.

Medicii de la Centrul de Transfuzii fac apel la populație să se prezinte la donare. Potrivit legii, donatorii primesc tichete de masă și zile libere.

Sursa: Digi24
Foto: www.dcnews.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.