FB Promo
Criza a crescut inegalitatea | Sudul Europei, mai bogat decat Nordul
Vizite: 3577
22 ianuarie 2016
Criza a crescut inegalitatea | Sudul Europei, mai bogat decat Nordul
Criza a crescut inegalitatea | Sudul Europei, mai bogat decat Nordul
Share |

Familiile din zona euro sunt acum mai bogate decât înainte de criză. Dar revenirea economică nu s-a simțit la fel de bine în buzunarele tuturor și a crescut inegalitatea. Averea familiilor din sud a suferit cel mai mult, în special în Grecia și Spania unde criza a lovit mai tare. Și totuși, în sud gospodăriile sunt mai bogate decât în nord, și nu cu puțin. E unul dintre marile paradoxuri ale Europei. În sudul plin de probleme averea totală, activul net al omului obșinuit, este mai mare decât în nord. Nu ține de productivitate, ci mai degrabă de stilul de viață și de tradiție, relateaza Digi24.

Bogăția nu desparte Europa doar în Est și Vest, ci și în Sud și Nord. Iar familiile din nord sunt mai sărace decât cele din sud, arată un studiu al ING Bank. În medie, în zona euro averea unei familii a ajuns anul trecut la 255 de mii de euro, cu 3,5% peste nivelul din 2007, înainte de izbucnirea crizei financiare. Statistica însă maschează discrepanțe regionale mari. Față de gospodăriile din nordul zonei euro, cele din sud sunt cu 12% mai bogate. Asta în ciuda faptului că în criză sudul Europei a sărăcit cu 17 procente.

Ba mai mult, țările de acolo au început să-și revină economic mult mai greu decât cele din nord. De pildă, în Spania și în Grecia averea medie a gospodăriilor este cu 30% mai mică decât apogeul atins înaintea crizei, pe când în nord averea a crescut de atunci cu 23%. Și, deși sudul a scăzut iar nordul a crescut, totuși în sud familiile sunt mai bogate. Unii analiști sunt de părere că diferența e explicată de faptul că în nordul zonei euro bogăția e mai degrabă publică, e concentrată în mâinile statului și aici drept exemplu stau statele din Peninsula Scandinavă unde mediul privat e puternic taxat. În contrast, în sudul zonei euro, bogăția e mai degrabă privată, e a micilor afaceri și a familiilor. O altă diferență decurge din faptul că averea nu se referă doar la bani, la salarii și nivel de trai, ci și la active, iar cel mai important activ e imobiliar: case, apartamente, terenuri. Iar asta împarte sudul și nordul în două tabere - nordicii, germanii de pildă, preferă să stea în chirie, decât să-și cumpere o casă, în vreme ce în Grecia mulți au nu doar o casă în proprietate, ci două, a doua pe post de casă de vacanță.

Foto: www.eurotv.md
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.