FB Promo
Autostrada surpata va fi reparata de statul roman | Politicienii au ignorat problemele grave de executie
Vizite: 1101
10 decembrie 2015
Autostrada surpata va fi reparata de statul roman | Politicienii au ignorat problemele grave de executie
Autostrada surpata va fi reparata de statul roman | Politicienii au ignorat problemele grave de executie
Share |

Răsturnare de situație în cazul Autostrăzii Sibiu-Orăștie. Constructorul italian ar putea să scape de plata despăgubirilor, iar statul ar putea fi nevoit să suporte de unul singur reparația bucăților de autostradă surpate la puțin timp după inaugurare. E concluzia unui raport al Corpului de Control al Ministerului Transporturilor. Inspectorii susțin că fostul ministru Ioan Rus și fostul premier Victor Ponta s-au grăbit să inaugureze autostrada în prag de alegeri, luând asupra statului român întreaga răspundere asupra calității lucrărilor. Raportul menționează în clar: autoritățile române știau că autostrada are grave probleme de execuție, dar nu au ținut cont de ele, relateaza Digi24.

Inspectorii spun că decizia de a inaugura autostrada Sibiu - Orăștie pe 14 noiembrie 2014, cu fix două zile înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale, a fost luată în pripă și complet în defavoarea intereselor statului român.

Raportul afirmă că autoritățile știau că autostrada are deficiențe grave de execuție, dar asta nu a amânat inaugurarea.

Nici riscul nejustificat la care au fost expuși șoferii, din cauza realizării defectuoase a drumului, nu a contat câtuși de puțin. În plus, acum, statul român e bun de plată.

„Respectiva decizie a favorizat nejustificat Antreprenorul, întrucât conform prevederilor subclauzei 10.2 din Condițiile Speciale ale Contractului, <<Dacă Beneficiarul folosește totuși orice parte a lucrărilor înainte de emiterea Certificatului de Recepție la terminarea lucrărilor, Antreprenorul va înceta să mai aibă responsabilitatea îngrijirii acelei părți începând cu această dată, moment în care răspunderea va trece în sarcina Beneficiarului>>”, se arată în raportul de control.

Cu alte cuvinte, dacă tu, stat, dai drumul traficului înainte ca eu constructorul, să spun că lucrările sunt gata, înseamă că îți asumi eventualele reparații.

Pe 10 noiembrie 2014, cu doar patru zile înainte ca ministrul Ioan Rus să taie panglica, când statul român a preluat autostrada pentru a o inaugura, a primit și nota de constatare nr. 20/3367, unde se preciza faptul că mai sunt de executat lucrări pentru asigurarea corpului autostrăzii și a siguranței circulației.

„A fost clar o decizie politică. Fără îndoială, luată cu totală iresponsabilitate. Nu pot să-mi imaginez cum au putut semna acei oameni, știind cât de grave erau problemele”, declară Mihai Alexandru Crăciun, Asociația Construim România.

Raportul spune că membrii comisiei de inspecție, care au întocmit nota de constatare mai sus menționată, au făcut parte și din comisia de preluare a autostrăzii și au știut că deficiențele nu pot fi, cu niciun chip, rezolvate în doar trei zile.

Cu toate acestea, membrii comisiei au semnat pe 13.11.2014 un proces verbal de predare-preluare a lucrărilor executate. A doua zi, pe 14 noiembrie, România primea încă 22 de kilometri de autostradă.

„Ținând cont de cele stipulate în cadrul Procesului Verbal de predare-preluare, s-a preluat, practic, întregul obiect al Contractului Autostrada Orăștie - Sibiu, Lot3”, se mai arată în raportul de control.

Toți cei care au semnat acel proces verbal de predare-preluare, toată conducerea CNADNR-ului a știut clar, cu bună știință, că a preluat un lucru defect. În conformitate cu HG nr.273/1994, privind regulamentul de recepție a lucrărilor, riscul acelor lucrări preluate trece în sarcina beneficiarului”, declară Alin Goga, director de investiții DRDP Craiova.

Pe cei 22 de kilometri dintre Cunța și Săliște s-a circulat mai puțin de nouă luni de zile. Bucăți întregi de autostradă au fost rase din temelii și necesită acum reconstrucție. Fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, a fost contactat în această după-amiază de reporterii Digi24, dar acesta nu a dorit să-și exprime punctul de vedere.

Sursa: Digi24
Foto: voceatransilvaniei.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.